Pentru oamenii din oraşele de la munte, riscul unei întâlniri cu un urs aflat în căutare de hrană e prezent în orice clipă. Chiar şi dimineaţa devreme, când prima reacţie e greu de controlat.
„În momentul ăla fugi, e clar, că e primul instinct de apărare, n-ai ce face. Dacă el s-a speriat sau apreciază că eşti hrană pentru el, te atacă”, spune Dan Olteanu, directorul Regiei Pădurilor Kronstadt.
Unul din cele mai importante sfaturi ale specialiştilor se referă la atenţia specială acordată grădinilor sau în general, spaţiilor verzi dintre blocuri. E foare important ca animalul să nu se simtă speriat sau ameninţat în vreun fel
Un alt loc unde sunt şanse mari pentru o întâlnire de gradul zero e ghena de gunoi. În special noaptea.
E motivul pentru care specialiştii le recomandă oamenilor să arunce gunoaiele doar ziua, şi doar după ce fac o cercetare a locului, să nu se întâlnească cu ursul chiar la tomberon
„Ursul devine periculos în momentul în care vine cu pui, în momentul în care-l surprinzi la masă şi aşa mai departe. Oamenii trebuie să ştie să facă zgomot, să vorbească”, spune Sorin Păltânea, şeful Serviciului Salvamont Braşov.
Iar ca să prevină pericolul, nu trebuie să încurajeze animalele să revină în zone locuite.
„Rugăm toţi cetăţenii să evite şi să nu încerce să ofere alimente animalelor pe care le întâlnesc”, spune mr. Ciprian Aldea, ofiţer relaţii publice IJJ Braşov.
În ultimele două săptămâni, peste 40 de oameni din judeţul Braşov au anunţat la 112 că au văzut urşi în zona unde locuiesc. Procedura de intervenţie prevede izolarea perimetrului de către jandarmi, care încearcă să alunge animalul în pădure. Pentru asta pornesc girofarurile şi sirenele şi cam atât - nu au pregătirea şi nici echipamentul necesar ca să tranchilizeze animalele sălbatice. Pentru aşa ceva se apelează la vânători.