În continuarea informării despre situaţia generată de noul coronavirus, vă aducem la cunoştinţă că, în judeţul Prahova, la data de 12 mai 2020, sunt monitorizate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) 85 de persoane aflate în auto-izolare la domiciliu. În ultimele 24 de ore, de sub măsura izolării voluntare şi, implicit, evidenţa DSP-ului, au ieşit 13 persoane şi au intrat alte zece. În carantină instituţionalizată se află 301 persoane.

 

De la începutul epidemiei şi până în prezent, la nivelul judeţului au fost recoltate 2914 probe în vederea depistării noului coronavirus. 78 de prahoveni au fost diagnosticaţi cu COVID-19, dintre care patru au decedat, 58 au fost declaraţi vindecaţi şi externaţi, iar 16 se află internaţi. Dintre aceştia, trei sunt în stare gravă, fiind internaţi la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, unde sunt ventilaţi mecanic.

 

Echipaje mixte din cadrul Ministerului Afacerilor de Interne (MAI) au continuat acţiunile privind ordinea şi siguranţa publică şi au acţionat pentru verificarea persoanelor aflate în evidenţe cu privire la respectarea măsurii de izolare la domiciliu, pentru paza locaţiilor de carantinare, fluidizarea circulaţiei rutiere, dar şi în alte misiuni impuse de contextul actual. Verificările au vizat atât persoanele fizice, cât şi o serie de agenţi economici.

În cursul zilei de 11 mai, au fost realizate controale la 15 agenţi economici din Prahova (13 societăţi comerciale, două PFA), au fost legitimate peste 1000 de persoane şi oprite în trafic aproape 700 de autoturisme.

În urma acestor acţiuni, au fost aplicate 290 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de aproape 133.000 lei. Dintre acestea, zece au fost pentru fapte de natură economică, 243 au fost pentru contravenţii în context, iar 37 au fost date pentru încălcarea restricţiilor de circulaţie prevăzute în Ordonanţele militare.

 

În urma verificărilor, poliţiştii prahoveni au deschis şi două dosare de cercetare penală pentru două persoane. Una dintre ele va fi anchetată pentru fals în declaraţii cu privire la motivul deplasării, iar alta pentru alte infracţiuni săvârşite în context.  

 

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă solicită cetăţenilor să respecte prevederile Ordonanţelor militare, normele de igienă şi de distanţare socială/fizică recomandate de către specialişti, purtarea măştii în spaţiile publice.

Reducerea la minimum a riscului de expunere la noul coronavirus reprezintă modalitatea cea mai sigură de a ţine sub control răspândirea epidemiei.

 

Cetăţenii sunt sfătuiţi să se informeze doar din surse oficiale, dar şi să apeleze pentru recomandări sau alte informaţii la TELVERDE - 0800.800.358.