În aceste zile, la nivel european, se desfăşoară o acţiune rutieră ce face parte din calendarul TISPOL. 

Conform Planului de operaţiuni al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa, pe şoselele statelor membre ale U.E, au loc verificări ale traficului de mărfuri şi de persoane.

 

Pe parcursul săptămânii 22 – 28 iulie a.c., Direcţia Rutieră a Poliţiei Române va coordona, la nivel naţional, o nouă acţiune pentru prevenirea accidentelor rutiere produse, în special, din cauza nerespectării normelor rutiere de conducătorii autovehiculelor de transport public de persoane mai mare de 8+1 locuri şi de transport de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.

 

Şi la nivelul judeţului Prahova, poliţiştii rutieri acţionează pentru depistarea şi sancţionarea acestor participanţi la trafic, care nu respectă normele legale de circulaţie, precum numărul de pasageri în autobuze, neconcordanţe în graficele zilnice, nerespectarea timpilor de odihnă sau utilizarea cartelelor tahograf, conform programului.

 

Astfel, în ziua de 24 iulie a.c., între orele 06:30-08:30, poliţişti din cadrul Serviciului Rutier- Biroul Drumuri Naţionale şi Europene şi Biroul Rutier Ploieşti, au acţionat în forţe mărite pe raza municipiului Ploieşti şi a comunei Blejoi.

 

Cu această ocazie, timp de două ore poliţiştii au controlat peste 50 de autovehicule de transport marfă şi persoane şi au efectuat 25 de testări cu aparatul etilotest.

 

În urma verificărilor efectuate, poliţişti au aplicat 19 sancţiuni contravenţionale, 10 pentru conducătorii de vehicule de transport public persoane şi alte 9 pentru abaterile conducătorilor vehiculelor de transport marfă.

 

Dintre acestea, 7 sancţiuni au fost aplicate pentru nerespectarea obligaţiei de a purta centura de siguranţă, o sancţiune pentru anvelope de alte dimensiuni decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare, o sancţiune pentru mai multe persoane în vehicul decât numărul de locuri prevăzut, o altă sancţiune pentru montarea unui dispozitiv ilegal de manipulare a tahografului ori a diagramei (tip magnet), o sancţiune pentru utilizarea unui tahograf care are termenul de valabilitate al verificării/calibrării periodice depăşit, o sancţiune pentru conducerea unui vehicul fără a utiliza cartela tahografică, dar şi o sancţiune pentru oprirea unui microbuz în alte staţii decât cele prevăzute în graficul de parcurs şi o sancţiune pentru necompletarea documentelor de transport în cazul unei curse speciale de transport.

 

De asemenea, poliţiştii au reţinut permisul de conducere al unui conducător ce efectua transport public de persoane care se afla sub influenţa alcoolului, precum şi certificatul de înmatriculare şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare ale unui alt conducător auto, întrucât inspecţia tehnică periodică a microbuzului era expirată.

 

Amenzile aplicate contravenienţilor ating valoarea de 18.220 lei.