De la depistarea primului focar de pestă porcină africană (PPA) din judeţul Prahova, din data de 9 iulie 2019 şi până astăzi, 15 iulie 2019, au fost confirmate în total 8 focare. Astfel, vineri, 12 iulie, ora 12:00, s-a intrunit C.L.C.B. Prahova in cadrul căruia au fost aprobate 5 Hotarari privind Planurile de masuri pentru combaterea a 5 focare de PPA din judeţ, confirmate în dupa amiaza zilei de 11.07.2019 prin Buletine de Analize emise de IDSA Bucuresti. (4 focare la porci domestici si 1 focar la porc mistret ). Echipele DSVSA Prahova s-au deplasat în teren, la focarul la porc domestic din localitatea Târgşorul Vechi, pentru  uciderea porcului, dezinfectie si ingropare.

 

În cursul zilei de sâmbătă, 13 iulie 2019 au mai fost confirmate, prin Buletine de Analize emise de IDSA Bucuresti, alte 3 focare de PPA la porci domestici, astfel:

 

-2 în gospodării din comuna Gorgota-sat Crivina, fiind ucişi 2 porci.

-1 în comuna Şirna- 2 porci domestici găsiţi morţi pe raza U.A.T. Şirna.

 

De asemenea, au apărut 2 suspiciuni de PPA  (1 in comuna Poienarii Burchii –sat Poienarii Rali şi 1 in comuna Gorgota-sat Poienarii Apostoli). Au fost efectuate analize de catre DSVSA Prahova (rezultatul fiind pozitiv), analize care au fost trimise, in cursul zilei de 13.07.2019, la IDSA Bucuresti pentru confirmare . Au fost ucisi 2 porci.

 

Toţi porcii ucisi au fost îngropaţi în groapa destinată neutralizării cadavrelor porcilor ucisi/morti din cauza PPA avizată de DSVSA, Garda de Mediu, DSP si SGA din Prahova.

 

Noile cazuri de PPA se află in zona de protecţie/supraveghere a focarelor anterioare.

 

Autoritatile locale continuă recensământul suinelor din zonele afectate de PPA, iar  echipajele mobile ale Inspectoratului de Politie Judetean Prahova continuă controalele în trafic ale autovehiculelor care pot transporta animale/carne/produse din carne de porc pe căile rutiere. Până acum nu au fost descoperite autoturisme care transportau animale.

 

Astăzi, de la ora 14.00, se va întruni Comitetul Local pentru
Combaterea Bolilor pentru a aproba cele două hotărâri privind planurile de măsuri pentru combatarea ultimelor două focare.