Tribunalul Prahova a decis astăzi că operatorul Vitalia să îndeplinească obligaţiile stabilite în sarcina sa de către Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului Prahova.

 

Reamintim că în condiţiile în care operarea gropii de gunoi din Ţintea a cauzat multe prejudicii locuitorilor din zona, Ministerul Mediului prin Agenţia judeţeană Prahova a dispus aplicarea unor condiţii restrictive pentru activitatea operatorului Vitalia, condiţii care cuprind : efectuarea imediată a unui studiu de impact asupra sănătăţii populaţiei din zona afectată, asigurarea unei distanţe de cel puţîn 1000 metri faţă de cea mai apropiată locuinţă, ecologizarea urgentă a celulei numărul 1 care produce mirosurile care au devenit de nesuportat pentru cetăţeni.

 

Faţă de această dispoziţie, operatorul Vitalia a solicitat instanţei să suspende aceste obligăţii pentru un termen nedefinit, invocând faptul că sarcinile suplimentare nu pot fi realizate şi că ar trebui să îşi înceteze activitatea.

 

În proces a intervenit Primarul oraşului Băicoi cât şi UAT Băicoi care au susţinut că operatorul trebuie să îşi îndeplinească obligăţiile imediat şi că este de datoria autorităţii locale să apere sănătatea populaţiei şi condiţiile de viaţă ale cetăţenilor. Primarul, însoţit de un număr impresionant de cetăţeni din Băicoi,  a fost prezent personal în instanţa pentru a susţine cauza.

 

După aflarea soluţiei, primarul Marius Constantin a declarat pentru Jurnalul Prahovean : „ Am avut şi am încredere în justiţie şi în înţelepciunea instanţei. Astăzi s-a făcut dreptate pentru locuitorii din Băicoi şi s-a demonstrat că Baicoiul nu este sat fără câini. Am avut şi avem sprijinul Ministerului Mediului în tot ceea ce am întreprins şi voi face tot ceea ce e poate în mod legal pentru a obligă operatorul să ecologizeze celulă nr. 1 din cadrul amplasamentului, în aşa fel încât cetăţenii să revină la o viaţă normală. Este normal să se respecte legea, să fie respectaţi locuitorii Baicoiului !”