Maestrul Ilarion Ionescu Galaţi de la pupitrul dirijoral al orchestrei simfonice ploieştene şi violonistul Radu Ropotan deschid ultima lună a acestei stagiuni. Vă aşteptăm joi, 6 iunie 2019, de la ora 19.00, cu Uvertura operei „Bărbierul din Sevilla” de Gioacchino Rossini, Concertul în Re major, op. 35, pentru vioară şi orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski şi Simfonia a IV-a, în La major, op. 90, „Italiana”, de Felix Mendelssohn Bartholdy.

 

Violonistul Radu Ropotan s-a născut la Galaţi şi a absolvit Liceul „Tudor Ciortea” din Braşov. În 2008 i-a fost acordată o bursă de studii în cadrul „Royal College of Music”, Londra, unde a devenit elevul lui Yuri Zhislin şi al lui Maciej Rakovski. În 2014 îşi termină studiile de Masterat cu bursă la „Royal Academy of Music”, Londra, sub îndrumarea lui Igor Petrushevsky şi Levon Chilingirian.

 

Pe durata studiilor din Londra a beneficiat de susţinerea necondiţionată a mentorului său, violonistul român Eugen Sârbu. Tot în cadrul „Academiei Regale”, violonistul Radu Ropotan lucrează cu mari nume ale scenei internaţionale, printre care Thomas Brandis, Anna Lisa Bezrodny şi Maxim Vengerov.

 

De-a lungul carierei lui artistice a câştigat 20 de premii naţionale şi internaţionale, printre care Premiul I în cadrul „Remember Enescu International Violin Competition”, premiul special în cadrul „Andrea Postacchini International” în Fermo şi „Winfred Violin Competition” la „Royal Academy of Music” – Londra.

 

Radu Ropotan a concertat pe scene din România, Franţa, Germania, Italia şi Anglia. În 2014 a luat parte la Festivalul de muzică al Pacificului în Japonia, colaborând cu Rainer Kuchl – Concertmaestru al „Vienna Philharmonic” - şi David Chen – Concertmaestru al „Metropolitan New York Philharmonic”. A urmat cursuri de măiestrie în România şi în străinătate cu personalităţi precum Alexander Arenkow, Ştefan Gheorghiu şi Liviu Prunaru.

 

De peste 15 ani, Radu Ropotan este membru al Fundaţiei „Remember Enescu”.

 

Biletele, în valoare de 25 de lei (adulţi), 15 lei (pensionari) şi 5 – lei (elevi/studenţi) se găsesc la Casa de bilete a Filarmonicii, la Agenţia Teatrală, la standul special amenajat în Cora - AFI Ploieşti şi online, pe www.filarmonicaploiesti.ro.