Poliţiştii prahoveni efectuează 7 percheziţii domiciliare la persoane bănuite de furturi din locuinţe prin metoda ”pomana”. În cursul acestei zile, 4 dintre acestea au fost depistate în flagrant.

La data de 28 iulie a.c., în jurul orei 13.30, poliţişti din cadrul Poliţiei Municipului Ploieşti şi al Direcţiei de Operaţiuni Speciale, au depistat în flagrant 4 persoane bănuite de săvârşirea mai multor furturi din locuinţe de pe raza judeţului Prahova.

Se pare că aceştia tocmai reuşiseră să sustragă aproximativ 15.000 de lei din locuinţa unei persoane din Ploieşti.

Modul în care membrii grupului, constituit din 5 persoane, ar fi acţionat în acest caz, precum şi în alte situaţii sesizate în municipiile Bucureşti şi Ploieşti, dar şi alte localităţi din Prahova, se referă la faptul că două persoane de sex feminin, sub pretextul că intenţionează să ofere bunuri în memoria unei persoane decedate, ar fi solicitat accesul în locuinţă.

De asemenea, aceştia ar fi oferit şi o sumă de bani cu acelaşi titlu, însă au înmânat persoanei vătămate o bancnotă de valoare mare, solicitând un rest de bani, pentru a identifica locul unde sunt ţinuţi banii în locuinţa. Ulterior, ar fi creat un pretext pentru a îndepărta persoana vătămată din încăpere, una din cele două femei bănuite reuşind să sustragă restul de bani.

Totodată, în alte situaţii sesizate, persoanele în cauză ar fi pretins că sunt lucrători la o societate de utilităţii publice. Astfel, aceştia ar fi pretins fie că victimele au plătit mai mult costul energiei electrice şi trebuie să le returneze bani, fie că trebuie să achite o sumă (de exemplu 300 de lei) în vederea obţinerii de facilităţi la facturarea consumului. Toate acestea aveau ca scop identificarea locului unde potenţialele victime îşi ţineau banii.

Prejudiciul cauzat este estimat, în prezent, la peste 80.000 de lei.

La acest moment, poliţiştii ploieşteni, sprijiniţi de luptători de acţiuni speciale, efectuează 7 percheziţii la locuinţele persoanelor bănuite că ar face parte din acest grup infracţional. Câte 3 descinderi sunt desfăşurate în municipiul Ploieşti şi comuna Şirna, iar una în oraşul Mizil.

Pe numele celui de-al cincilea membru al grupului a fost emis mandat de aducere, urmând a fi depistat şi condus la audieri.

Referitor la incidenţa furturilor din locuinţe săvârşite prin această metodă, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova, cu sprijinul Şcolii de Agenţi de Poliţie ”Vasile Lascăr” din Câmpina, a desfăşurat ample acţiuni de informare în municipiul Ploieşti în ultimele două luni, în rândul unui public ţintă format cu precădere din persoane vârstnice.

Drept urmare, au fost sesizate un număr tot mai ridicat de tentative de asemenea fapte, persoanele bănuite nereuşind să finalizeze actul infracţional cu succes, pe fondul faptului că persoanele vizate au reacţionat în conformitate cu recomandările poliţiştilor