Dalkia, operatorul de termie al municipiului Ploieşti, a prezentat astăzi o variantă nouă de furnizare pe orizontală a energiei termice în apartamentele ploieştene dar de contorizare individuală.

La întâlnire au fost prezenţi reprezentanţi ai Uniunii Asociaţiilor de Proprietari Ploieşti, preşedinţii şi administratorii unor asociaţii de locatari, mai mulţi consilieri locali ploieşteni, viceprimarul Iulian Teodorescu şi evident, cei ai Dalkia.

Avantajele sistemului sunt acelea că energia termică este distribuită eficient şi echitabil, se înlocuiesc vechile conducte de termie de pe coloane, cu doar două conducte verticale din polipropilenă, material mult mai rezistent la temperaturi ridicate. Apoi se montează pe fiecare palier conducte orizontale de distribuţie individuală către fiecare apartament. În paralel cu acest sistem de distribuţie pot fi montate la uşa apartamentului, contoare de măsurare a energiei termice consumate.  Prin acest sistem fiecare locatar îşi poate controla consumul de căldură din apartament, prin reglarea robineţilor termostataţi la temperatura dorită.

Proprietarii de apartamente şi asociaţiile de locatari scapă de grija rău-platnicilor la întreţinere, deoarece energia termică poate fi întreruptă doar la apartamentele care înregistrează datorii la plata facturilor şi nu la întreaga scară a blocului.

„Distribuţia pe orizontală şi contorizarea individuală asigură un control al consumului. Estimăm o reducere a consumului la energia termică, cu 20-30%. Asigură fiecărui proprietar de apartament independenţa faţă de vecini“, a precizat Mihai Dogaru, directorul comercial al Dalkia Termo Prahova.

Costurile

Dacă ar fi implementat la toate cele 58.000 de apartamente din Ploieşti, conectate la SACET, sistemul ar implica costuri de aproape 90 de milioane de euro.

Revenind la costul implementării acestui sistem, pe apartament, preşedinţii asociaţiilor de proprietari s-au declarat dezamăgiţi.

De exemplu, pentru un apartament cu două camere dintr-un bloc cu 10 etaje, costul se ridică la 5.807 lei, în timp ce pentru acelaşi apartament într-un bloc cu 4 etaje, costul este mai ridicat, 5.950 lei. Costul este mai mare pentru cele de trei camere (P+4 – 6.600 lei) şi (P+10 – 6.455 lei).

Costul de aproape 1.500 de euro pentru instalarea acestui sistem a părut oarecum prohibitiv, preşedinţilor de bloc. Aceştia au menţionat că mulţi proprietari sunt pensionari cu venituri modeste de până în 300 de euro, şi care nu şi-ar putea permite această investiţie nici măcar în şase rate.

Reprezentanţii Dalkia au admis spre final că aceste preţuri sunt pur orientative şi pot fi mai reduse în funcţie de tipul blocului şi suprafeţei apartamentelor, cât şi a tarifelor practicate de diverse firme. Aceste costuri pot ajunge astfel, de la 6.600 de lei, la 3500-3000 de lei.