Probabil ca de mult nu a mai avut Consiliul Local Ploieşti o şedintă atât de importanta ca cea de marţi, in care s-a dezbatut prima rundă a prelungirii contractului cu Veolia.

Convocati cu numai doua ore inaintea şedinţei şi fără a li se fi comunicat materialele asupra cărora ar fi urmat sa se pronunte, consilierii locali ploiesteni aveau, la intrarea in sala, mai multe variante “de lucru” ale proiectului de hotarare. Cert este ca nimeni nu s-a invrednicit sa explice consiliului in detaliu ce s-a dorit si ce trebuia sa se voteze. Tocmai de aceea au avut loc discutii interminabile, uneori la limita penibilului, răspunsurile date de primarul liberal fiind absolut elucubrante.

In mod practic, Dobre a cerut un mandat in alb pentru negocierile cu Veolia, cerând consiliului sa aprobe “in alb” prelungirea contractului pe….3 ani si 14 zile, lasand in suspans problema preţului gigacaloriei. Deşi liberalul Dobre ar fi vrut să pozeze în salvatorul Ploieştiului, la final a iesit din sală cu capul plecat, conştient ca are o misiune care il depaseste.

Concret, Adrian Dobre le-a propus consilierilor aprobarea unei formule de calcul extrem de complicată care ar fi pus pe gânduri chiar şi un olimpic la matematică. Faţă de acest aspect, întrebat fiind asupra acestei formule, directorul adjunct al RASP, Vasile Ionescu a declarat în faţa consiliului că formula propusa de Dobre va genera un preţ mult mai mare al gigacaloriei cumparată de la operatorul de termie.

Consilierii PSD ALDE au propus mai multe amendamente care au vizat aspectele cele mai importante ale problemei: a fost scoasă din ecuatie noua formula de calcul, a fost pastrat pretul de referinta de 237,54 lei + TVA propus in ianuarie 2019 si s-a adoptat propunerea acestora de a acorda subventie pentru gigacaloria livrata populatiei, astfel incat să se pastreze actualul preţ.

In mod practic, liberalul Dobre se sprijina acum pe Guvernul Romaniei (care a plafonat pretul pentru gazele livrate populaţiei pentru urmatorii TREI ani), pe Consiliul Judeţean Prahova condus de social-democratul Bogdan Toader, cel care a promis ca sprijina Ploiestiul cu 10 milioane de lei in acest an pentru asigurarea subventiei, ştiut fiind că edilul Ploieştiului este incapabil sa creioneze un plan fundamentat de sustinere a subventiei. Adică se sprijină tocmai pe cei pe care i-a bălăcărit până acum.

Problema nu a fost insa rezolvata deoarece se pare ca desi Dobre se bate cu pumnul in piept, Veolia nu o sa accepte un pret de referinta sub 330 de lei. La care sa se adauge cei 46 de lei/Gcal pe care Primaria îi datorează pe ultimii trei ani.  După discutiile din sala, se pare ca ce va putea Dobre sa obtina de la Veolia va fi pentru anul 2019 un pret de aproximativ 350 lei +TVA / Gcal, pret care va creste in perioada urmatoare.

Cat despre subventia acordata de Primarie, ea este doar o promisiune. Dacă se va putea da, cât şi in ce condiţii, rămâne de văzut. Oricum, dupa cum s-a pus astazi problema de catre edilul ploiestean, mari sperante in el nu isi mai pun nici liberalii. Ca despre ploiesteni nici nu se mai pune problema.