Gabriel Iacob – „Generic”, Wolfgang Amadeus Mozart – Uvertura operei „Don Giovanni”, Gioacchino Rossini – Introducere şi temă cu variaţiuni pentru clarinet şi orchestră şi Ludwig van Beethoven – Simfonia a II-a, în Re major, op. 36 compun pogramul serii de joi, 4 aprilie 2019, de la Filarmonica „Paul Constantinescu„. Invitatul orchestrei simfonice este Emil Vişenescu, venit la Ploieşti de această dată în dublă calitate: dirijor şi solist. Concertul, programat să înceapă la ora 19.00, este dedicat memoriei compozitorului Gabriel Iacob, fost solist al partidei de violă a orchestrei simfonice ploieştene.

 

Clarinetistul Emil Vişenescu, născut în 1969 la Bucureşti, este membru al ansamblurilor instrumentale „Virtuozii” şi „Profil” şi al Trio-ului „Mozaic”, în prezent fiind profesor de clarinet la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi clarinetist solist în cadrul Orchestrei Filarmonicii George Enescu din Bucureşti.

 

A început studiul clarinetului la Liceul „George Enescu” la clasa profesorului Gheorghe Vlad. În 1993 a absolvit Conservatorul Ciprian Porumbescu sub îndrumarea profesorilor Ion Cudalbu şi Valeriu Bărbuceanu. A continuat să se perfecţioneze, urmând mai multe cursuri de specializare, atât în România, cu Aurelian Octav Popa, Ştefan Korody, cât şi în Ungaria, cu Joszef Balogh, şi în Germania cu Karl Leister şi Walter Boeykens. De asemenea, a obţinut diploma de solist de la Şcoala de Muzică şi Teatru din Berna (Elveţia), unde a studiat între anii 2000 şi 2002 cu profesorul Ernesto Molinari. Au urmat studiile doctorale, absolvite în 2010.

 

A obţinut premii naţionale şi internaţionale la concursuri de interpretare precum cele de la Iaşi, Cluj, Constanţa, Bucureşti, Biel şi Berna (Elveţia). Clarinetistul bucureştean a cântat în numeroase concerte, recitaluri, în foarte multe dintre oraşele româneşti, dar şi în străinătate. Din anul 2004 ţine cursuri de măiestrie la Academia Icon Arts, iar în 2006 a predat la Ierusalim.

 

A fost invitat să facă parte din juriile unor concursuri naţionale şi internaţionale de interpretare muzicală. Emil Vişenescu a înregistrat numeroase CD-uri cu lucrări scrise de compozitori români ca Marţian Negrea, Felicia Donceanu, Doina Rotaru, Diana Rotaru şi alţii.

 

Biletele, în valoare de 25 de lei (adulţi), 15 lei (pensionari) şi 5 lei (elevi/studenţi) se găsesc la Casa de bilete a Filarmonicii, la Agenţia Teatrală şi online, pe www.filarmonicaploiesti.eu.