Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a lansat marţi licitaţia pentru achiziţia a 40 de tramvaie destinate transportului public din trei oraşe: Ploieşti (20), Brăila (10) şi Galaţi (10). Valoarea achiziţiei este estimată la 320 de milioane de lei (68 milioane de euro), adică 1,7 milioane de euro/bucata

Tramvaiele trebuie să fie noi, cu o lungime de 18 metri, cu podea 100% coborâtă pe toată suprafaţa disponibilă pentru pasageri, cu viteza maximă de circulaţie de 70 km/oră, reglabilă, limitată electronic la 50 km/oră. Durata de viaţă a tramvaielor trebuie să fie de cel puţin 30 ani (8 ani fără reparaţii generale), conform Caietului de Sarcini.

De asemenea, tramvaiele trebuie să fie unidirecţionale, cu facilităţi (rampe/rampă) pentru accesul persoanelor cu handicap locomotor şi a persoanelor cu mobilitate redusă. Nu sunt acceptate modelele de tramvaie bidirecţionale.

Tramvaiele trebuie să aibă minim trei uşi duble de serviciu comandate electric comandate electronic şi acţionate electric, cu lăţimea minimă de 1000 mm, pentru urcarea şi coborârea călătorilor, accesibile pe partea dreaptă a tramvaiului în direcţia de mers.

În plus faţă de cele trei uşi duble, tramvaiele pot avea şi uşi simple (uşi cu o singură foaie), respectiv prima uşă din partea din faţă lângă cabina vatmanului, respectiv ultima uşă, din partea din spate a tramvaiului lângă postul de conducere suplimentar pentru mersul în spate, ambele variante constructive fiind acceptate de către achizitor.

Tramvaiele trebuie să aibă o capacitate de transport totală de minim 100 locuri, respectiv 6 persoane/m2 (calculate la 0,167 m2/călător în picioare) din care minim 32 pe scaune fixe, nerabatabile, din care minim 6 accesibile din low floor, plus vatmanul. Producătorul poate suplimenta numărul de locuri pentru călători din tramvai prin montarea de scaune rabatabile.

Scaunele pentru călători vor fi singulare şi nu de tip banchetă, realizate din material armat cu fibră de sticlă sau mase plastice cu tratament antistatic, vopsea înglobată, proprietăţi antigraffiti, antivandalism cu tapiţeria rezistentă la uzură şi murdărie. Tapiţeria trebuie să poată fi schimbată uşor şi să fie rezistentă la actele de vandalism.

Tramvaiele trebuie să fie echipate cu instalaţie de aer condiţionat, instalaţie de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, instalaţie de exhaustare a aerului viciat, sistem de numărare a călătorilor, cu instalaţie audio-video în interior, anunţuri vocale exterioare în staţii pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere, instalaţie electrică a echipamentelor de ticketing, instalaţie de informare a călătorilor atât la interior cât şi la exterior.

Companiile interesate pot depune oferte până pe 27 februarie, potrivit anunţului publicat marţi, 15 ianuarie, în sistemul electronic de achiziţii publice.