În an Centenar, Filarmonica ploieşteană vă invită să sărbătorim împreună Ziua Naţională şi Marea Unire de la 1918. Aflată sub bagheta dirijorală a maestrului Radu Postăvaru, orchestra simfonică o va avea alături pe violonista Simina Croitoru.

 

În aceeaşi zi va debuta pe scena "Ion Baciu" Corul Filarmonicii Paul Constantinescu - dirijor Eduard Dinu. Vă aşteptăm sâmbătă, 1 decembrie 2018, de la ora 19.00, cu un program special: Concertul pentru vioară şi orchestră de Dumitru Capoianu, "Cântarea Basarabiei" - poem simfonic pentru cor bărbătesc şi orchestră de Paul Constantinescu şi "Poema Română" op.1 de George Enescu.

 

Dirijorul Radu Postăvaru s-a manifestat ca un veritabil talent precoce, dirijând prima dată la vârsta de cinci ani. A studiat mai întâi pianul la Liceul de Muzică „Octav Băncilă” din Iaşi, pentru a deveni apoi student al secţiei de Compoziţie a Conservatorului George Enescu din aceeaşi localitate şi, din 1990, al clasei de Compoziţie-Muzicologie-Dirijat Orchestră din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, unde i-a avut îndrumători, printre alţii, pe Dan Constantinescu şi pe Horia Andreescu. Pasionat de arta dirijorală, Radu Postăvaru a urmat, după terminarea studiilor, cursuri de măiestrie artistică în Germania, cu profesorul Olaf Koch de la Musikakademie din Berlin, în paralel începând să dirijeze Orchestra Simfonică a Filarmonicii din Halle.

 

Născută la Bucureşti în 1990, într-o familie de muzicieni, Simina Croitoru s-a dovedit de foarte tânără un talent ieşit din comun. Îndrumată de părinţii săi Ioana şi Gabriel Croitoru, la vârsta de şapte ani cucereşte premiul I la concursurile internaţionale „George Georgescu” de la Tulcea şi „Citta di Stressa” din Italia. Elevă a liceului de muzică „George Enescu” din Bucureşti la clasa profesoarei Carmen Runceanu, Simina Croitoru obţine premiul I la toate Olimpiadele şi concursurile naţionale la care a participat („Paul Constantinescu”, Ploieşti, 1997, „Sigismund Toduţă”, Cluj-Napoca, 1998, „Garabet Avachian”, Bucureşti, 2002, „Lira de Aur”, Suceava, 2003, „Mihail Jora”, Bucureşti, 2005), precum şi la numeroase concursuri internaţionale („Jeunesses Musicales”, Bucureşti, 1999, „Rovere d'Oro”, San Bartolomeo, 2003, „W.A.Mozart”, Târgovişte, 2004, „Cornelia Bronzetti”, Câmpina, 2005 etc.).

 

Biletele, în valoare de 20 lei (întreg), 15 lei (pensionari) şi 5 lei (elevi/studenţi) pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Filarmonicii, de la Agenţia Teatrală sau online, de aici: https://filarmonicaploiesti.ro/…/concert-simfonic-dedicat-…/