Dezbateri încinse astăzi în şedinţa Consiliului Local cu prilejul discutării problemelor căsuţelor de lemn care se vor amplasa în Ploieşti de sărbători. Pe baza unui calcul al specialiştilor Primăriei, s-a propus adoptarea de către consilieri a unui tarif de 200 lei pe zi pentru fiecare căsuţa, tarif care să includă atât terenul ocupat, cât şi folosinţa spaţiului comercial şi utilităţile. Deşi părea un subiect care să nu stârnească pasiuni, problema a ajuns să fie intens dezbătută.

Totul a plecat de la propunerea formulată de către viceprimarul social democrat, Cristian Ganea, de a se interzice subînchirierea acestor căsuţe deoarece au existat dovezi că în trecutul foarte apropiat au existat “ grupuri de interese” care au făcut bani frumoşi pe spatele primăriei ploieştene. În mod practic, reţeta succesului patentată de apropiaţii lui Dobre era aceasta: apare un apropiat al executivului care se declara “organizator de evenimente”, închiriază toate spaţiile comerciale la preţul cerut de primărie pentru ca imediat să subînchirieze aceste spaţii la preţ triplu, către comercianţi. Munca depusă de “acel” organizator de evenimente este istovitoare : întocmirea de facturi şi încasarea banilor. Uneori cu chitanţă, alteori fără, să ajungă la toată lumea ! Ziarul Jurnalul Prahovean a scris despre închirierea Bulevardului Castanilor pentru un eveniment la care Primăria Ploieşti a încasat ………1200 lei pentru trei zile!

În justificarea propunerii sale, Ganea a remarcat că subînchirierea crează condiţii de monopol, iar plata unei chirii majorate către “organizator” duce la creşterea preţului produselor ofertate de către comercianţi ploieştenilor, ceea ce este împotriva intereselor locuitorilor din Ploieşti.

În mod cu totul surprinzător, primarul Adrian Dobre a reacţionat vehement, susţinând că nu trebuie interzisă subînchirierea, deoarece există posibilitatea să apară “organizatorul de evenimente” şi să solicite închirierea în bloc a căsuţelor, fiind uşurată munca primăriei ! Ceea ce a surprins a fost nu atât tema abordată de către edil, cât, mai ales, vehemenţa susţinerilor lui, părând, mai degrabă, că este avocatul organizatorilor de târguri, decât primarul Ploieştiului.

Cu votul majorităţii PSD-ALDE, cât şi al celor doi consilieri PMP prezenţi, amendamentul a fost adoptat, ceea ce, spre stupefacţia celor prezenţi, l-a făcut pe Dobre să părăsească sala de consiliu, părând vizibil afectat de rezultatul votului. Ca prin farmec, interesul primarului pentru celelalte probleme ale Ploieştiului a dispărut!  Dacă subînchiriere nu e, nimic nu e !

Chiar şi consilierii liberali au părut miraţi că rămân fără păstorul politic în sala de şedinţe. Unii dintre ei încă mai fredonează cu vocea scăzută: Un-te duci tu, Mielule……..?