Vestita staţie de epurare a Ploieştiului, aflată în construcţie de peste 6 ani, va intra în discuţie între Apa Nova şi Primăria Ploieşti, potrivit unor surse din cadrul primăriei. Conducerea Apa Nova, societatea concesionară a serviciului de distribuţiei de apă şi de canalizare a Ploieştiului, ar fi dispusă să suporte ultimele costuri pentru amenajarea şi punerea în funcţiune a staţiei de epurare amintite, dar numai după o negociere a termenilor cu reprezentanţii Primăriei Ploieşti.
Discuţiile vor debuta după încheierea anului bugetar al societăţii Apa Nova, pe 26 mai, după care vor fi stabilite condiţiile în care Apa Nova ar putea prelua în concesiune staţia de epurare şi va stabili cuantumul investiţiilor prin care să poată fi pusă în funcţiune această facilitate. Reprezentanţii primăriei speră ca până la toamnă să poată finaliza negocierile printr-un acord.
Proiectul construcţiei staţiei de epurare a demarat printr-un parteneriat între Guvern şi municipalitate. Guvernul se obliga în momentul începerii construcţiei să achite 75% din costurile lucrării, restul urmând să fie achitat de către Primărie, se pare că Ministerul Dezvoltării, cel care a preluat acest proiect, a „uitat“ să mai plătească tranşele de bani conform contractului, către firma constructoare. Acum, acest proiect a devenit obiectul unui proces între Primăria Ploieşti şi Ministerul Dezvoltării. Primăria solicita pe cale juridică achitarea sumei de 17.967.000 lei pentru lucrările executate până acum. Din această sumă 10 milioane de lei reprezintă cheltuieli eligibile restante din anii 2009-2010. Din 2009 nu s-au mai achitat practic sumele cuvenit municipalităţii. Altă 6,9 milioane de lei reprezintă restanţe aferente facturilor din anul 2012. Proiectul a fost blocat total în primăvara anului 2012.
Conform specialiştilor din cadrul Primăriei, ar fi vorba de lucrări minore, precum efectuarea unor racorduri şi montarea unor transformatoare, dar care costă aproximativ 6 milioane de euro.
Dispută pentru staţia de epurare
Problema rămâne una delicată mai ales că şi Consiliul Judeţean este interesat de investirea unor sume pentru finalizarea lucrării, însă pentru concesionarea către Hidro Prahova.
Alte voci insistă ca staţia să rămână în patrimoniul municipalităţii prin RASP, numai că bugetul primăriei a fost calculat pentru alte cheltuieli şi investiţii.