Filarmonica ”Paul Constantinescu” cinsteşte memoria maestrului Ion Baciu, dirijor al Orchestrei Simfonice ploieştene în perioadele 1955-1962 şi 1987-1995. Joi, 8 noiembrie, de la ora 19.00, la pupitrul dirijoral al orchestrei noastre se va afla Vlad Vizireanu, solistă fiind pianista Ioana Maria Lupaşcu. Veţi putea audia lucrări semnate Leonard Bernstein – Uvertura operetei „Candide”, Franz Liszt – Fantezia pe teme din „Ruinele Atenei” de Ludwig van Beethoven, pentru pian şi orchestră şi Gustav Mahler – Simfonia nr. 1 în Re Major.

 

Descris ca un dirijor „cu gesturi ample, claritate, precizie şi pasiune pură”, Vlad Vizireanu a debutat cu London Symphony Orchestra la Barbican Hall ca unul din cei trei finalişti ai Concursului „Donatella Flick – 2016”. A fost selectat (dintre 400 de candidaţi din toată lumea) să participe la renumitul concurs de dirijat „Mahler” cu orchestra Bamberg Symphony. A obţinut Premiul II la Concursul Internaţional de Dirijat „Cadaqués”, unde a condus orchestra Cadaqués Symphony într-un concert televizat internaţional la Auditori Hall din Barcelona. A studiat cu David Zinman la cursurile de măiestrie cu Orchestra din Tonhalle în 2016, cu Kurt Masur la Seminarul de Dirijat de la Manhattan School of Music în 2015 şi a fost selectat doi ani la rând unul dintre cei şapte dirijori din lume care să studieze cu Bernard Haitink la Festivalul de la Lucerne (2013 şi 2014). Vizireanu a fost printre ultimii studenţi ai lui Lorin Maazel cu bursă întreagă la Festivalul Castleton Festival în 2014. De asemenea a primit renumita bursă Chautauqua Conductind Fellowship în New York (2013). În prezent, Vlad Vizireanu este Director Muzical al Orchestrei Simfonice North Shore din Long Island - New York şi Dirijor Asistent la Filarmonica Thousand Oaks din California.

 

Ioana Maria Lupaşcu, pe care marele pianist Lazar Berman o descria drept „solistă cu enorme posibilităţi tehnice şi artistice„ a studiat pianul de la vârsta de patru ani cu profesorul Mircea Bogatu. A cântat sub baghetele dirijorilor JF Antonioli (Elveţia), Mihail Agafiţa, Ovidiu Bălan, Valentin Doni, Mika Eichenholz (Suedia), Iurie Florea, Dorin Frandeş, I.Ionescu-Galaţi, Ladislau-Petru Horvath (Italia), Marius Hristescu, Koichi Inoue (Japonia), Alexandru Iosub, Koichiro Kanno, Walter Hilgers (Germania), Sabin Păutza, Radu Postăvaru, I.I.Prunner, Gottfried Rabl (Austria), Petre Sbârcea, Mihail Secikin, Tiberiu Soare, Florin Totan, Takiro Ueno (Japonia), Winston Dan Vogel (USA), Theo Wolters (Olanda). A colaborat cu violonişti de marcă, precum Ladislau Petru Horvath, Romel Joseph, Luminitza Petre şi Florin Paul, cu violonceliştii Rodin Moldovan şi Mirel Iancovici, cu contratenorul Cezar Ouatu, cu acordeonistul Fernando Mihalache. Din anul 2007 este solistă a Filarmonicii Paul Constantinescu Ploieşti. În acelaşi an lansează CD-ul Live Piano Solo (Ed. Libris), urmat de Piano Recital în 2009 (Ed. Casa Radio – Radiodifuziunea Română).

 

Biletele, în valoare de 20 lei (întreg), 15 lei (pensionari) şi 5 lei (elevi/studenţi) pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Filarmonicii, de la Agenţia Teatrală sau online, de aici: https://filarmonicaploiesti.ro/…/concert-simfonic-in-memor…/