Când a fost găsit pe o stradă din cartierul Beşiktaş, Salvatore Popescu era îmbrăcat cu hainele din ziua dispariţiei, nu mai avea acte, bani şi nici verigheta.

A supravieţuit 26 de zile datorită omeniei turcilor, care i-au dat de pomană, scrie Libertatea.ro

Salvatore Popescu îşi amintea numele soţiei şi al fiicei sale, dar nu mai ştia nimic despre cum a ajuns să rătăcească pe străzile din Istanbul.

Cine ştie cât ar mai fi durat aventura periculoasă prin care a trecut inginerul Salvatore Popescu – înghiţit fără urmă timp de 26 de zile de forfota metropolei Istanbul, pe când se afla într-o excursie pe malurile Bosforului -, dacă în cale nu-i ieşeau trei tineri turci miloşi. La vederea bărbatului, care arăta jalnic şi rătăcea fără ţintă pe o stradă din Beşiktaş, cei trei studenţi – doi băieţi şi o fată – au intrat în vorbă cu el încercând să afle dacă personajul din faţa lor – extrem de obosit, neîngrijit, cu hainele murdare şi urât mirositoare – este cumva bolnav şi are nevoie de ajutor.

După primele cuvinte rostite într-o limbă pe care nu au înţeles-o, cei trei turci-salvatori au realizat că au în faţă un străin pe care l-au întrebat de unde e. „Din România”, a venit răspunsul omului care părea extenuat. A urmat un drum la Consulatul României la Istanbul, aflat în Sectorul Beşiktaş, unde ploieşteanul dispărut chiar de lângă soţia sa în timpul unei excursii a fost încredinţat în grija personalului diplomatic. Totul se întâmpla pe 25 septembrie, în jurul orei şase seara, la exact 26 de zile de la ciudata sa dispariţie.

A ştiut numele soţiei sale, al fiicei lor, al său, dar nu a reuşit să povestească în amănunt ce s-a petrecut în luna în care a fost dispărut. Era confuz, înfometat şi avea hainele murdare şi urât mirositoare. Erau aceleaşi cu care fusese îmbrăcat atunci când s-a pierdut de grupul de turişti. Avea mici amnezii…Omul a crezut că tinerii care l-au luat de pe stradă şi l-au dus la consulat sunt nişte clienţi cărora le făcuse o centrală cu gaze… Probabil că nici nu realiza în ce oraş este…”, au povestit pentru Libertatea, persoane implicate în această poveste.

Sursa citată, susţine că Salvatore a supravieţuit timp de aproape o lună cu apă, covrigi şi pâine primite de la turcii cu suflet. Din când când, pe masa inginerului care a rătăcit fără ţintă prin metropolă s-ar fi aflat chiar şi câte un castron cu ciorbă oferit de localnici care au realizat că omul trece printr-o perioadă extrem de dificilă… O lună în care cerul şi stelele i-au fost casă inginerului specializat în gaze şi petrol.

După o noapte în care a dormit în Consulatul României la Istanbul, Salvatore Popescu a fost urcat într-o aeronavă şi trimis acasă, în România. Cu haine primite de la personalul diplomatic, îngrijit după baia pe care a făcut-o şi cu un titlul de călătorie primit la urgenţă, inginerul a aterizat pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă, unde a fost aşteptat de familie, care l-a dus la spital pentru evaluări minuţioase. Era sfârşitul unei poveşti ciudate care, timp de 26 de zile, s-a scris pe malurile  Bosforului, într-un Istanbul în care pericole pot pândi în anumite cartiere rău famate.