Miercuri, 04 iulie 2018, între orele 10.00 – 11.00, sirenele de alarmare publică vor fi acţionate în întreg judeţul.

 

Începând cu data de 02 august a.c., Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă desfăşoară lunar exerciţii pentru testarea sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă.

 

Sirenele de alarmare publică existente la nivel naţional vor fi acţionate în prima zi de miercuri a fiecărei luni, în intervalul orar 10.00 – 11.00, simulările vizând atât verificarea echipamentelor care pot fi acţionate în mod centralizat (simultan), dar şi a celor cu acţionare locală.

 

La nivelul judeţului Prahova, sunt 313 sirene (72 electronice şi 241 electrice) astfel de mijloace, care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situaţii de protecţie civilă, modul de acţionare a acestora fiind realizat local sau centralizat, din dispecerate.

 

În anul 2018 s-au desfăşurat un număr de 12 exerciţii de verificare a modului de cunoaştere, organizare şi desfăşurare a activităţilor de înştiinţare, prealarmare, avertizare, alarmare şi evacuare în localităţile Gura Vitioarei, Lipăneşti, Măgurele, Dumbrăveşti, Păuleşti, Gornet Cricov, Iordăcheanu, Plopu, Măgureni, Floreşti, Drajna şi Filipeştii de Târg.

 

Responsabilitatea menţinerii în stare de operativitate a sistemului de înştiinţare - alarmare revine autorităţilor publice locale, iar reprezentanţii inspectoratului derulează, periodic, acţiuni de verificare în teren. Pe parcursul acestui an,  personalul specializat a verificat 15 mijloace de alarmare a populaţiei (3 electronice şi 12 electrice).