Dosarul vizându-l pe cetăţeanul grec care şi-ar fi răpit cei doi copii în vârstă de 8 şi 10 ani va fi preluat de Parchetul instanţei supreme, anunţă Poliţia Română.

Conform sursei citate, dosarul pentru lipsire de libertate şi nerespectarea hotărârilor judecătoreşti a fost declinat de către Parchetul Judecatoriei Vălenii de Munte la Parchetul Înaltei Curţi de Casatie şi Justiţie, unde urmează să aibă loc audieri.

Cei doi copii din Prahova, care au fost luaţi de tatăl lor de pe stradă, fără acordul mamei, au fost găsiţi marţi dimineaţă în Bucureşti, în apropierea sediului Ambasadei Greciei şi se află în afara oricărui pericol. Ei se află la Sec'ia 8 Poli'ie din Capitală şi au fost anunţaţi şi reprezentanţi ai D.G.A.S.P.C., care s-au prezentat la locul în care se află copiii, pentru acordarea de asistenţă de specialitate acestora, până când vor fi încredinţaţi mamei. De asemenea, la Secţia alături de copii şi de tatăl acestora se mai află un cetăţean grec, urmând să fie stabilită şi implicarea acestuia.

Cei doi copii, în vârstă de 8 şi 10 ani, au fost daţi în urmărire şi în consemn la frontieră după ce luni poliţiştii din Prahova au fost sesizaţi de către mama acestora, din localitatea Vărbilău, că ar fi fost luaţi de tatăl lor, făra acordul său. De asemenea, a fost activat, de către Poliţia Română şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru prima dată în România, mecanismul "Alertă Răpire Copil”, a precizat IGPR.

Conform Poliţiei, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, tatăl nu avea drept de vizită şi ar fi luat copiii de pe stradă, în timp ce se aflau cu o vecină a mamei, care îi luase de la şcoală.

Poliţia a mai transmis că, din declaraţia mamei copiilor, bărbatul are antecedente penale în Grecia, aceasta susţinând că a fost condamnat pentru trafic de stupefiante.

În perioada 2008-2013, ei au locuit în Grecia, iar în 2013 femeia şi copiii au venit în ţară. Tatăl i-a mai răpit pe copii şi în 2014 şi i-a dus în Grecia. Femeia a alertat autorităţile, a mers după ei în Grecia şi i-a adus înapoi în ţară. În 2016, s-a emis hotărâre judecătorească definitivă de custodie exclusivă a copiilor, în favoarea mamei, tatăl neavând drept de vizită.

În 2017, bărbatul - Micheloudachis Georgios - a venit din nou în ţară, i-a urmărit cu maşina, atât pe copii, cât şi pe femeie, iar aceasta a alertat autorităţile şi poliţiştii s-au deplasat la faţa locului. La vederea acestora, bărbatul a plecat. Poliţia spunea că el nu săvârşise nicio faptă penală sau contravenţională pentru a putea fi tras la răspundere.