Şcolile rămân deschise, în Prahova, şi miercuri 28 februarie, chiar dacă pe reţele de socializare părinţii solicită suspendarea cursurilor. De altfel, foarte mulţi părinţi au ales să îşi ţină copiii acasă şi astăzi, speriaţi de proasta deszăpezire a străzilor, dar şi de valul de viroze respiratorii care fac ravagii prin toate unităţile de învăţământ.

Niciunul dintre directorii şcolilor din Prahova nu a solicitat suspendarea cursurilor, speriaţi probabil de faptul că vor trebui să vină la cursuri în weekend ca să recuperezele orele restante şi negândidu-se la binele copiilor.

Cu toate aceste Comitetul judeţean pentru Situaţii de Urgenţă anunţă că "s-a dispus suplimentarea numărului de mijloace de transport, în orele cu trafic ridicat, pentru asigurarea în bune condiţii a transportului public de persoane şi comunicarea imediată a situaţiilor punctuale în cazul apariţiei unor disfuncţionalităţi în asigurarea încălzirii spaţiilor de învăţământ." Interesantă solicitarea CJSU Prahova deoarece suplimentarea curselor nu este posibilă sub nicio formă. În judeţ, transportatorii au orare de transport bine stabilite, fixate în urma câştigării licitaţiilor de traseu, iar în Ploieşti, TCE se confruntă cu o criză uriaşă a parcului auto, insuficient şi în zile normale, darămite în cele cu probleme meteorologice.

În acelaşi timp, CJSU anunţă cum pot fi suspendate cursurile:

Pentru perioadele anului şcolar caracterizate de condiţii meteorologice extreme, conducerea unităţilor de învăţământ poate suspenda pe o perioadă determinată cursurile  şcolare "la cererea directorului, în baza hotărârii consiliului de administraţie al unităţii, cu aprobarea inspectorului şcolar general", în conformitate cu prevedreile art.9 alin.4, lit. a) din Regulamentul de organizare şi funcţionare al unităţilor de învăţământ preuniversitar OMEN  5079/31.08.2016, cu modificările şi completările ulterioare. În consecinţă, în situaţii deosebite, determinate de cazuri extreme inspectoratele judeţene, pot aproba perioade de suspendare a cursurilor.

Aceste precizări se regăsesc în Procedura de suspendare temporară a cursurilor, stabilită de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova în temeiul legislaţiei în vigoare, transmisă unităţilor de învăţământ şi afişată pe site-ul I.S.J.Prahova.

C.J.S.U. Prahova în şedinţă extraordinară, poate dispune printr-o hotărâre închiderea tuturor insituţiilor de învăţământ din judeţ, la propunerea inspectorului general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova, ca urmare a unor fenomene meteorologice periculoase iminente, care pot perturba desfăşurarea normală a activităţilor.

Suspendarea cursurilor este urmată de măsuri privind parcurgerea integrală a programei şcolare, până la sfârşitul semestrului,respectiv al anului şcolar.


În acelaşi timp, la Bucureşti,primarul Gabriela Firea, a anunţat că şcolile, liceele şi grădiniţele din Bucureşti rămân închise toată săptămâna. Edilul a precizat că familiile care nu au cu cine să îşi lase copiii pot să apeleze la Direcţia Generală de Asistenţă Socială, pentru a găsi „soluţii punctuale”.

Cursurile sunt suspendate în alte 10 judeţe din România.

Vă reamintim că Prahova se află sub cod portocaliu de ger până pe data de 1 martie şi cod galben de ninsori viscolite până miercuri dimineata.