Salvatorii montani au reluat, duminică dimineaţă, căutările tânărului surprins de o avalanşă pe Valea Coştilei din Bucegi. Acţiunea este una dificilă, întrucât pe munte este ceaţă, ninge şi există riscul de producere a unor noi avalanşe. Salvamontiştii spun că este imposibil ca bărbatul să fi supravieţuit, în condiţiile în care valul de zăpadă care a venit peste el l-a dus într-o vale adâncă de peste 500 de metri, scrie news.ro

Douăzeci de salvamontişti participă la acţiunea de căutare a tânărului în vârstă de 30 de ani din Bucureşti care sâmbătă după-amiază a fost surprins de o avalanşă în timp ce urca pe munte în Masivul Bucegi.

Şeful Salvamont Buşteni, Gheorghe Haiduc, a declarat că acţiunea este una riscantă, întrucât pe munte există pericolul de declanşare a unor noi avalanşe. Duminică, la altitudini mari în Bucegi, ninge şi vizibilitatea este redusă din cauza ceţii.

Operaţiunea de căutare a turistului surprins de avalanşă a fost întreruptă sâmbătă seară, după cinci ore de căutări fără rezultat şi în condiţile în care exista posibilitatea producerii unei noi avalanşe în aceeaşi zonă. Salvamontiştii au ajuns până în zona unde se află bărbatul, au sondat în stratul gros de zăpadă, însă fără a da de urma turistului, despre care au convingerea că nu a supravieţuit.

”Salvamontiştii din Buşteni si Prahova au sondat până în momentul în care o altă avalanşă era să cadă peste ei. Pentru că pericolul era prea mare,  căutările s-au întrerupt”, a precizat Dispeceratul Naţional Salvamont.

La locul unde s-a oprit valul de zăpadă au fost găsite rucsacul şi casca pe care turistul pe purta. Casca pe care o avea pe cap era spartă.

În momentul la care s-a produs avalanşa, tânărul era însoţit de alţi patru turişti - doi au fost conduşi la refugiul Salvamont, iar ceilalţi doi au participat la operaţiunile de căutare, alături de salvamontişti.