Proiectul descentralizării a fost adoptat şi asumat de Guvern. Premierul Victor Ponta a vorbit ieri în Parlament despre pasul făcut şi de libertăţile conferite aleşilor locali.
Acesta a declarat că „descentralizarea va conferi mai multă autoritate aleşilor locali şi va rupe definitiv România de trecutul centralist comunist“. „A existat o mare reticenţă faţă de ideea de descentralizare, apărută din aparatul birocratic din ministere. Au fost bătălii importante cu armatele de funcţionari din ministere care, evident, nu vor să dea nimic din puterile pe care le au“, a mai precizat Ponta.
Dacă proiectul guvernului nu este contestat printr-o moţiune de cenzură, proiectul de lege prezentat de Guvern, se consideră adoptat.
Proiectul de lege privind descentralizarea prevede că domenii precum sănătatea, agricultura, mediul, învăţământul preuniversitar, cultura, tineretul şi sportul, precum şi turismul, vor trece în subordinea autorităţilor judeţene şi locale, în timp ce structurile de ordine publică ale MAI (Poliţia, Jandarmeria), agenţiile de prestaţii sociale, cinematografele şi porturile vor rămâne în structurile centrale. Odată cu aceste domenii, către autorităţile locale vor fi atribuite şi resursele financiare necesare. Practic, impactul bugetar pentru instituţiile locale nu ar fi pe minus deoarece aceste direcţii teritoriale vin cu bugetul aferent.
La nivel central s-ar obţine reducerea aparatului administrativ, o degrevare de sarcini, o funcţionare mai promptă şi mai directă a statului în relaţia cu teritoriul.
Premierul a adus un argument important pentru aceste măsuri arătând că un alt obiectiv este responsabilizarea în cheltuirea banului public prin alocarea fondurilor publice către aleşii locali, consiliile locale, consiliile judeţene, cei care sunt de fiecare dată în contact cu cetăţeanul.
Mai interesant este că în multe oraşe mai mici, ori judeţe mai sărace, autorităţile locale se comportă deja ca nişte despoţi. Acolo nivelul de conştiinţă civică al populaţiei este mai redus şi electoratul nu este interesat în sancţionarea aleşilor locali în cazul unor comportamente autoritare. Primirea în subordine a unor instituţii care teoretic nu puteau fi controlate de aceştia, pentru că depindeau de autoritatea centrală, ar mări excesiv puterile unor despoţi locali.
Următorul pas pe agenda guvernului este crearea de regiuni administrative, supra-judeţene, care va isca dispute mai mari decât descentralizarea.