Procesiune pelerinaj cu icoana Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul la Sinaia! Sute de credincioşi de pe Valea Prahovei, localnici şi turişti au parcurs vineri seară drumul de câtiva kilometri dintre Biserica Sfântul Ilie şi centrul oraşului, iar apoi procesiunea s-a îndreptat către Parcul Dimitrie Ghica unde au fost lăsate candele şi flori. Aşezată la marginea şoselei care leagă Bucureştiul de Braşov, biserica “Sfântul Ilie” din Sinaia a fost ridicată între anii 1933-1939, după planurile arhitectului Paul Smărăndescu. Acest lacaş de cult, construit în stil bizantino-românesc, din piatră cioplită, captuşita cu cărămida, adună foarte mulţi credincioşi în fiecare an la această mare sărbătoare. Alaiul procesiunii a fost condus de un sobor de preoţi şi diaconi, precedaţi de steagurile bisericii, urmaţi de credincioşi cu flori şi candele aprinse. În faţa primăriei din Sinaia s-au rostit rugăciuni de binecuvântare a oraşului şi a locuitorilor săi, de preotul paroh al Bisericii „Sfântul Ilie Tesviteanul” din Sinaia urmată de o scurtă alocuţiune a primarului oraşului Sinaia. Localnicii spun că sunt mândri de această sărbatoare a Sfântului Ilie care a devenit deja o tradiţie la Sinaia. În cultura populară Sfântul Ilie este cunoscut drept călătorul din căruţa de foc, aducătorul de grindină şi purtătorul de trăsnete. Atunci când e furtună bătrânii spun că Ilie se plimbă în cer cu carul său de foc şi împarte ploaie şi tunete. Nici turiştii sosiţi la Sinaia, de pretutindeni, nu au rămas indiferenţi la o asemnea procesiune, aceştia s-au declarat încântaţi că au putut vedea aşa ceva pentru prima oara la Sinaia.
“Este a doua oară când venim la acest eveniment. Suntem în concediu la munte şi am zis că nu trebuie să ratăm această procesiune. Este ceva frumos, mai ales când vezi atâta lume strânsă la un eveniment religios, mai ales că la finalul procesiunii, Sfântul Ilie, nu s-a dezminţit şi a dat o ploaie de scurtă durată. ”, ne povesteşte Daniel Rusu, un turist din Bucureşti.
La finalul slujbei drept-credincioşii şi-au împărţit candele şi au pornit spre parcul central din staţiune, unde au aprins candelele. Şi pentru că natura a fost imprevizibilă în ultima perioadă, oamenii care se tem de ploile puternice care au căzut în ultima vreme pe Valea Prahovei, s-au rugat Sfântului Ilie să le mai domolească. Pe perioada procesiunii, timp de o oră, traficul rutier a fost blocat la Sinaia, pe traseul Biserica Sfântul Ilie - bulevardul Carol - parcul Dimitrie Ghica. Măsura a fost luată întrucât evenimentul s-a petrecut pe principala arteră rutieră din staţiune.