Biblioteca Judeţeană "Nicolae Iorga" din Ploieşti găzduieşte joi, pe 26 octombrie, de la ora 11.00, o dublă lansare de carte regală la care va fi prezent şi ASR Radu al României, autorul volumului "Povestea Castelului Peleş".

"În «Povestea Castelului Peleş», ASR Principele Radu al României prezintă această capodoperă a arhitecturii secolului al XIX-lea. O adevărată galerie, în care se reunesc mari curente şi tendinţe din pictură, sculptură şi artele decorative. Un loc încărcat de istorie, care a găzduit capete încoronate şi artişti vizionari. Reşedinţă a creatorului României moderne, Regele Carol I, Castelul Peleş este expresia ultimă a dorinţei de afirmare şi legitimare a poporului român între naţiunile moderne ale Europei. Cum orice castel are o poveste, se cuvenea să aibă şi Peleşul una, iar aceasta este dezvăluită chiar de unul dintre membrii Familiei Regale. Erudită, minuţioasă, adeseori inedită, superb ilustrată, Povestea Castelului Peleş este cea mai izbutită monografie de până acum a acestui fascinant şi glorios simbol al României", anunţă editura Curtea Veche Publishing.

Cu prilejul acestui eveniment, la Ploieşti va fi lansată şi cartea „Margareta a României. O Principesă în serviciul ţării regăsite”, un volum regal pentru copii şi tineri, scris de Adrian Cioroianu, în care "cei mici vor descoperi că nu toate familiile regale sunt la fel şi că destinul ASR Principesa Margareta nu seamănă cu viaţa de basm a altor prinţi şi prinţese, deşi părinţii săi erau capete încoronate. În anul naşterii sale, regele Mihai şi regina Ana trăiau în exil, fiind nevoiţi să rămână departe de ţara lor. Copiii vor avea plăcuta surpriză de a descoperi o mică principesă căreia îi plăcea să hoinărească, de obicei cu bicicleta sa roşie, să se joace cu surorile sale mai mici, Elena, Irina, Sofia şi Maria, şi care credea că toate reginele dau de mâncare găinilor şi merg la piaţă să vândă produse din grădină! Principesa a crescut păstrându-şi firea pozitivă, principiile de viaţă şi încrederea neştirbită în valorile morale. Povestea destinului său este o adevărată lecţie de viaţă: şi-a iubit părinţii şi bunicii, a învăţat mai multe limbi şi a călătorit în întreaga lume înainte de a-şi regăsi propria ţară, România, tărâmul fermecat despre care i se povestise întreaga viaţă."