Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat statul român să în urmă cu doi ani să ancheteze cu seriozitate dosarele „Revoluţiei“ după 24 de ani de le evenimentele din decembrie 1989. Ca atare, Parchetul General a reunit sub supravegherea Serviciului Eexecutări al Consiliului Europei, toate cauzele într-un singur dosar. Chiar şi aşa, Parchetul General nu a reuşit să respecte termenele fixate pentru luna septembrie, când trebuia să stabilească implicarea decidenţilor politici în evenimentele care a urmat din perioada 16-26 decembrie şi nominalizarea acestora.
Statul român a mai fost condamnat de CEDO şi obligat să plătească daune morale rudelor celor morţi ori celor răniţi la revoluţie, în câteva dosare.
În 2011, ca urmare a acestor dosare, CEDO a solicitat statului român să investigheze cu seriozitate şi în scurt timp dosarele acelor evenimente.
Potrivit calendarului asumat de Parchetul General se obliga ca până în aprilie 2013 să finalizeze trasarea hărţii cu privire la dispunerea unităţilor militare active în acele zile şi misiunile acestora. Să stabilească felul în care s-au respectat sau nu regulamentele militare, şi stabilirea gradului de implicare a decidenţilor politici.
În decembrie 1989, în timpul schimbării violente de regim politic, au fost ucise 1.142 de persoane, au fost rănite 3.138 şi 760 reţinute temporar. După 24 de ani, încă nimeni din structura vechiului regim ori a celui care a preluat puterea, nu a fost condamnat pentru acest măcel inutil.