Eveniment de marcă, astăzi, la Ploieşti. La Universitatea Petrol şi Gaze a demarat aniversarea a 160 de ani de la inaugurarea primei rafinării de petrol din lume. Evenimentul a debutat cu dezvelirea unui monument dedicat fraţilor Mehedinţeanu, cei care au înfiinţat prima rafinărie, în anul 1857 la Ploieşti.
Momentul de astăzi face parte din Programul Naţional România 100, iar judeţul nostru va avea parte de şapte manifestări sub denumirea-Prahova, capitala mondială a petrolului.
După dezvelirea monumentului, participanţii au mers în aula UPG pentru a participa la un simpozion dedicat personalităţii celor doi petrolişti prahoveni,Teodor şi Marin Mehedinţeanu, la care au luat cuvântul: rectorul Universităţii Petrol Gaze Ploieşti, Mihai Pascu Coloja, profesorul universitar doctor Ecaterina Andronescu, precum şi consilierul prezidenţial pentru cultură, culte şi centenar, Sergiu Nistor.
De altfel, UPG a fost prima instituţie din Europa care a şcolit mii de ingineri în toate domeniile care ţin de extragerea şi prelucrarea ţiţeiului. În prezent, la UPG învaţă 320 de studenţi străini din 28 de ţări ale lumii, majoritatea făcând facultăţi specializate în petrol.
„După anii 90, meseria de inginer a fost marginalizată şi asta s-a reflectat în căderea noastră economică. Ploieştiului şi-a ocupat un loc în istoria petrolului, pentru că are aşa de multe începuturi. Cred că şi astăzi Prahova contează în principal prin industria de petrol, în economia românească”, a declarat Ecaterina Andronescu.
De altfel, toţi cei prezenţi consideră că România are încă un cuvânt important de spus pe piaţa petrolului, tocmai prin şcoala care produce specialişti excepţionali în domeniu.
„România este încă un jucător mare în industria petrolului tocmai prin şcoala de aici. Avem 3.000 de studenţi absolvenţi de la UPG Ploieşti în toate colţurile lumii şi ştim bine că şcoala industriei de petrol românească este veche din 1904 şi nu ştiu câţi alţii se mai pot lăuda cu aşa ceva. Suntem un reper în lume pentru industria petrolului care va mai conta în materiile prime energetice cel puţin 4 decade din acest moment. Există încă resurse nevalorificate de petrol şi gaze şi gaze de şist, care vor avea o exploatare de 250 de ani de aici încolo", a spus Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputaţilor
Printre participanţii la evenimentele de la UPG îi amintim şi pe deputaţii Dragoş Zisopol, Laura Moagher, Rodica Paraschiv, Andrei Nicolae, senatorul Emanoil Savin, Emil Calotă, vicepreşedintele ANRE, Mircea Geoană, fost preşedinte al Senatului, viceprimarii Cristian Ganea şi George Pană, prefectul Mădălina Lupea, vicepreşedintele CJ Ludmila Sfîrloagă.
Organizatorii evenimentului au fost Universitatea de Petrol-Gaze Ploieşti, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Primăria Ploieşti,Consiliul Judeţean Prahova, Societătea Cultural Istorică ,,Mihai Viteazul” Ploieşti,Fundaţia Constantin Stere Prahova.