Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a anunţat că în următoarele zile va fi lansat un proiect, împreună cu Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici prin care persoanele care se ocupă de achiziţii publice vor trebui să urmeze cursuri de pregătire, urmate de examene.

“Vom pregăti la nivel local câteva mii de oameni pe achiziţii publice şi nu numai. Vom solicita desemnarea celor care sunt în compartimentele de achiziţii, la consilii judeţene, municipalităţi, după care aceste persoane vor fi trecute prin două cicluri de pregătire. Va fi foarte dură partea de curs, cu verificări, cu examene foarte clare, cine trece de cele două module primeşte un document care să ateste că este capabil să înţeleagă fenomenul de achiziţii publice, iar un al treilea modul se va referi la formatori”, a spus ministrul, în cadrul conferinţei “Achiziţiile publice în România”.

El a mai precizat că aceia care vor absolvi modulul de formatori vor avea obligaţia să pregătească un anumit număr de persoane din domeniul achiziţiilor publice, la nivel de comune.

“Cine merge la acest curs ştie foarte clar că primeşte exact informaţia pe care statul poate să o furnizeze, ştie că primeşte informaţii de la specialiştii care lucrează în domeniu, nu tot felul de lectori făcuţi peste noapte care îi intoxică pe cei care ascultă cu fel de fel de informaţii total nerelevante”, a precizat ministrul.

Teodorovici a adăugat că se doreşte introducerea, deocamdată ca materie facultativă, a unor cursuri referitoare la achiziţiile publice în anii terminali ai unor facultăţi precum cea de Drept sau la ASE.

Pe de altă parte, în ce priveşte salarizarea bugetarilor care se ocupă de fonduri europene, ministrul a declarat că primul-ministru a cerut ca până la finele anului să fie găsite soluţii în acest domeniu.

El a mai apreciat că este nevoie şi de o nouă abordare, astfel încât angajaţii din sistemul public să devină mai eficienţi. “Nu pot să înţeleg, atât timp cât ai intrat în această entitate publică, să spui că dai mai mult sau mai puţin sau stai mai mult sau mai puţin la serviciu, în funcţie de cât primeşti. Nu pot să concep să fie predat un document de o calitate inferioară dacă un salariu este mai mic. Eşti acolo, ai acceptat să fii acolo pe funcţia şi banii respectivi, lucrezi. (…) Hai să facem invers, pe obiective, nu mai primiţi 75% la salariu, decât după ce realizaţi ce aveţi de făcut. Şi vă dau cu o lună mai târziu finanţarea respectivă, pentru că stau şi mă rog de oameni să facă plăţile la timp”, a declarat ministrul.