Mai mulţi parlamentari PSD şi ALDE au depus o iniţiativă legislativă pentru „a corecta anumite neclarităţi din legislaţia în vigoare cu privire la incompatibilităţile aleşilor locali” şi care le dă dreptul consilierilor locali, judeţeni, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii să ia parte la votul consiliului prin care sunt aleşi, respectiv schimbaţi din funcţie.

Propunerea legislativă vizează modificarea şi completarea Legii nr.215/2001 a administraţiei publice locale cu modificările şi completările ulterioare precum şi a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali cu modificările şi completările ulterioare.

Astfel, după alineatul 4 al art. 57 din Legea nr. 215/2001 se introduce un nou alineat care va avea următorul cuprins: „Consilierul local care candidează la funcţia de viceprimar, precum şi viceprimarul în funcţie a cărui schimbare se propune, poate lua parte la votul consiliului local prin care este ales, respectiv schimbat din funcţie”.

De asemenea, după alineatul 3 al articolului 101 se introduce alineatul: „Consilierul judeţean care candidează la funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte, precum şi preşedintele sau vicepreşedintele în funcţie a cărui schimbare se propune, poate lua parte la votul consiliului judeţean prin care este ales, respectiv schimbat din funcţie”.

Potrivit expunerii de motive, „propunerea legislativă vine din nevoia de a corecta anumite neclarităţi din legislaţia în vigoare cu privire la incompatibilităţile aleşilor locali”.

„În concret, prin coloborarea prevederilor articolelor 46 din Legea 215 din 2001 privind administraţia publică locală, cu modificările şi completările ulterioare, 75 şi 77 din Legea nr. 393 din 28 septembrie 204 privind Statutul aleşilor locali cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a unor articole din Legea 161/2003 privind regimul incompatibilităţilor se poate considera că un consilier local sau judeţean care participă la votul pentru alegerea sau schimbarea sa în funcţia de viceprimar sau vicepreşedinte/preşedinte al consiliului judeţean se află într-o situaţie de incompatibilitate”, precizează iniţiatorii proiectului.

Aceştia au mai subliniat faptul că prevederile referitoare la conflictul de interese din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali face referire la interes personal, „fără a se preciza caracterul patrimonial al acestuia”.

Iniţiatorii propunerii legislative susţin că „toţi cei care au calitatea de consilier local sau judeţean au capacitatea şi dreptul de a vota pentru alegerea viceprimarului, respectiv a preşedintelui şi vicepreşedintelui”.

„Interdicţia candidaţilor în cauză de a participa la vot ar însemna o limitare a drepturilor lor electorale în absenţa unei hotărâri judecătoreşti, ceea ce presupune încălcarea drepturilor constituţionale”, completează ei.

Potrivit iniţiatorilor, „extinzând logica neparticipării la vot a persoanei care candidează pentru o funcţie publică în scopul de a proteja societatea de apariţia unui „interes personal” prin exercitarea votului poate duce la ideea interdicţiei oricărei persoane care candidează la orice funcţie publică aleasă (preşedintele României, parlamentar, europarlamentar, primar, consilier local sau judeţean) de a participa la vot, fapt care în mod clar reprezintă o încălcare a drepturilor sale constituţionale”.

Senatorii şi deputaţii care au depus această propunere legislativă solicită dezbaterea şi adoptarea ei în procedură de urgenţă.