Vincenţiu Relu Lucian Cuc, şef al Direcţiei strategie, managementul datelor şi activităţilor din cadrul ADS, şi Ştefan Niculae, preşedintele AGROSTAR, au fost puşi sub învinuire de procurorii DNA.
Potrivit unui comunicat postat pe site-ul DNA, Lucian Cuc este urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu în formă continuată, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial; iar Ştefan Niculae este acuzat de asociere în vederea săvârşirii unei infracţiuni de şantaj.

În acelaşi dosar au fost puse sub acuzare şi alte persoane, respectiv Ilie Cristian Sandu, Ştefăniţă Dragoş Gheorghiu, Ioan Florin Todea, Alexandru Botta şi Bogdan Rădulescu, toţi pentru asociere în vederea săvârşirii unei infracţiuni de şantaj şi complicitate la şantaj.

De asemenea, procurorii au pus sub acuzare o altă persoană cu funcţie de conducere din cadrul ADS, fără ca DNA să-i precizeze numele.

Procurorii DNA au efectuat percheziţii la sediile Ministerului Agriculturii, Agenţiei Domeniilor Statului şi Federaţiei Agrostar, de unde au ridicat mai multe documente.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că percheziţiile au fost vizate câteva birouri de la Direcţia Control şi Antifraudă din Ministerul Agriculturii cu privire la activitatea conducerii din Agenţia Domeniilor Statului.

"Nu ştiu despre ce dosar este vorba. Au venit cei de la Direcţia Generală Anticorupţie şi mi-au comunicat că au de la Curtea de Apel Bucureşti un mandat de percheziţie cu privire la un dosar, o cauză a DNA pe care nu o cunosc. Nu sunt obligaţi să ne spună ce dosar, ci doar să ne prezinte numărul de dosar. Au intrat în trei birouri — al directorului general, cel care coordonează activitatea Direcţiei de Control şi Antifraudă, şi în unul sau două birouri ale Direcţiei de Control în MADR. La ADS nu aş putea să vă spun decât că epicentrul acestui dosar este acolo, şi nu aici. Acolo a fost sigilat biroul preşedintelui şi cel al unui director din cadrul instituţiei", a subliniat Constantin.
În acest caz, a spus ministrul, Corpul de Control al MADR a desfăşurat o acţiune de control şi s-au emis "anumite soluţii". El a admis că, în urma controlului venit de la MADR, s-au depistat anumite nereguli şi s-a încercat corectarea lor prin notele de control.
Întrebat care au fost deficienţele pe care le-a constatat Corpul de Control, ministrul a spus că nu ştie, pentru că "notele nu mai sunt în cadrul instituţiei".