Conducerile instituţiilor din teritoriu vor fi eliberaţi din funcţie până la 1 ianuarie 2014. Prevederea este cuprinsă în proiectul de descentralizare/regionalizare pe care Guvernul intenţionează să şi-l asume.

Şefii instituţiilor din teritoriu vor fi eliberaţi din funcţii fără nicio garanţie. După ce o mare parte din aceste instituţii vor intra în subordinea consiliilor judeţene, vor fi organizate noi concursuri pentru ocuparea posturilor de conducere, în termen de 30 de zile.

Până la organizarea concursurilor de ocupare a posturilor vacantate, preşedinţii consiliilor judeţene şi primarii care au preluat structuri vor putea numi şefi interimari.

Aproape toate instituţiile reprezentante ale statului în teritoriu vor intra în subordinea consiliilor locale ori a celor judeţene. Singurele care nu vor trecute în subordinea primarilor ori a şefilor de judeţe sunt structurile MAI. Deşi s-a discutat despre transferarea Poliţiei şi Jandarmeriei în subordinea autorităţilor locale, Guvernul a renunţat la această idee, deoarece s-ar fi dereglat sistemul integrat de securitate al statului.

Proiectul lui Dragnea conferă puteri foarte mari autorităţilor locale, cu multe instituţii şi mulţi angajaţi. Din nefericire, puterea financiară a acestor administraţii este extrem de redusă pentru a mai întreţine încă câteva organigrame şi state de plată.