Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a retras de pe piaţă, de vineri şi până sâmbătă, în mai puţin de 24 de ore, 330.000 de ouă provenite de la o fermă din Polonia care erau infestate cu unul din cele mai periculoase serotipuri de salmonella, a declarat sâmbătă pentru News.ro vicepreşedintele autorităţii, Mihai Ponea. Acesta spune că, începând de luni, vor fi controlate toate companiile care au importat ouă din spaţiul comunitar.

Numai în luna decembrie, inspectorii ANSVSA au confiscat în total 1,5 milioane de ouă.

”Am descoperit un lot provenit din Polonia, de la o fermă, 330.000 de ouă infestate cu unul din cele mai periculoase tipuri de salmonella, tifimorium. Aceste ouă au fost distribuite iniţial în şase judeţe din România, Caraş-Severin, Argeş, Prahova, Sibiu, Timiş şi Hunedoara. Dar nu au ajuns la populaţie, pentru că au fost retrase toate de la vânzare”, a declarat, sâmbătă, pentru News.ro, vicepreşedintele ANSVSA, Mihai Ponea.

Ouăle au fost distribuite dintr-un depozit din Caraş-Severin. Firma a importat ouă din Polonia, a recoltat probe, le-a trimis la laborator, apoi le-a transmis în şase judeţe, iar imediat a fost emisă analiza.

”Ouăle au venit în ţară infestate. De ieri de la ora 16.00 (vineri, 30 decembrie, n.r.) am adus toţi directorii ANSVSA din cele şase judeţe. Am reuşit să retragem întreaga cantitate de ouă de la raft”, a afirmat Ponea.

Acesta a precizat că peste 100 de angajaţi ai ANSVSA finalizează procedura de confiscare şi de transmitere spre neutralizare a produselor infestate, iar sancţiunile vor fi comunicate ulterior.

”Am făcut alertă europeană, am discutat cu Comisia şi toate statele membre vor acţiona. Se va vedea lista de distribuţie, iar operatorii din Polonia trebuie să spună unde anume au vândut”, explică reprezentantul ANSVSA.

El spune că există peste 2.000 de serotipuri de salmonella, dar doar două-trei sunt periculoase.

Directorul ANSVSA a adăugat că de luni vor fi făcute controale la toţi impotatorii care au adus ouă din spaţiul comunitar.