Nu a fost pentru prima dată când trupă de procurori de la Parchetul Capitalei, care a emis mandate de aducere pe numele elevilor de la Bolintineanu fără ca aceştia să fie citaţi în prealabil, a apelat la o astfel de metoda. Aceeaşi echipă de procurori a lucrat în mod identic şi în dosarul “Reţetelor false”, în care, în decembrie 2012, au fost trimişi în judecată nouă medici şi 20 de farmacişti pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, luare şi dare de mită şi spălare de bani, pe motiv că ar fi fraudat bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate cu aproximativ 2.000.000 de lei.
Şi în acest dosar, cei şapte-opt procurori au abuzat de proceduri poate chiar mai mult decât în cazul elevilor de la Dimitrie Bolintineanu. După cum reiese din actele de urmărire penală, procurorii de la Parchetul condus de Remus Budai au audiat câteva sute de pacienţi, majoritatea dintre ei fiind bolnavi de cancer sau diagnosticaţi cu schizofrenie. Mulţi dintre ei au ajuns însă la audieri, cu escortă, însoţiţi de poliţişti, după ce procurorii au emis pe numele lor direct mandate de aducere, fără ca în prealabil oamenii să fi fost citaţi. Aceste aspecte au fost confirmate de avocaţii care au asitat părţi în dosar şi care au rămas sideraţi de faptul că bolnavi de cancer, aflaţi în faza terminală, au fost aduşi cu mandat de aducere la audieri.
Pe de altă parte, trebuie spus că aceeaşi procurori de la Parchetul Capitalei par să aibă şi cunoştinţe medicale, fiind capabili să recomande tratamente pentru cancer. Spunem asta în condiţiile în care inculpaţilor le-a fost imputat faptul că au prescris pacienţilor medicamente mai scumpe, şi nu cele mai ieftine de pe piaţă. Asta deşi medicamentele prescrise aveau o eficienţă mult mai mare.
Revenind însă la descinderile de la Liceul Dimitrie Bolintineanu, observăm că până în momentul de faţă nu a existat nicio reacţie oficială a Consiliului Superior al Magistraturii, deşi abuzurile au fost reclamate public de zeci de elevi şi părinţi. Deocamdată, doar Procurorul General al României, Tiberiu Niţu, a solicitat, de ochii lumii, clarificări în legătură cu evenimentele de la Bolintineanu, însă acestea privesc doar aspectele contradictorii prezentate în spaţiul public. Asta întrucât, potrivit unui comunicat al Ministerului Public, nu s-ar putea face, chipurile, verificări în momentul de faţă, pentru a nu se afecta independenta procurorilor.