Locaţiile pentru trei spitale regionale, care au deja finanţare e 150 de milioane de euro din fonduri europene, au fost stabilite deja, iar întârzierile s-au produs pentru că nu a existat consens pe plan local, a declarat joi ministrul Dezvoltării, Vasile Dîncu.

"Ca beneficiar, o să terminăm acest dosar al spitalelor regionale. (...) Am început deja negocierile legate de locaţie, locaţiile sunt. N-a existat un consens pe plan local, din păcate, şi ani de zile politicienii locali s-au ciondănit câteodată în unele locuri pentru a pune o locaţie sau alta, dar acum în principiu eu ştiu că cele trei locaţii sunt deja stabilite. Mai trebuie foarte puţin, ne lipseşte această hartă a nevoilor medicale", a declarat Dîncu la Palatul Parlamentului, după ce a participat la o conferinţă despre impactul POR 2007 – 2013.

Mnistrul a mai spus că există deja o echipă interministerială care lucrează la acest proiect şi că o hartă a nevoilor medicale va fi terminată până în luna iunie.

"Avem o echipă care se ocupă de problema spitalelor regionale, deja avem o echipă care lucrează la harta nevoilor pentru servicii medicale pentru cele trei locaţii. Cred că asta se va termina până în luna iunie cel târziu. Celelalte elemente care ţin de greutatea de a implementa şi care erau legate de unitatea de implementare de la Ministerul Sănătăţii, care nu putea să funcţioneze cu doi oameni, au fost transferate spre Ministerul Fondurilor Europene împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale", a mai spus Dîncu.

De asemenea, fostul ministru al Dezvoltării, Liviu Dragnea, a declarat joi că responsabilitatea pentru întârzieri aparţine autorităţilor locale, care " încă nu s-au hotărât pe ce amplasament să fie fie ridicate aceste obiective".

"(Problema – n.r.) trebuia rezolvată. Astăzi nu vorbesc de vina nimănui. Am zis să fim foarte pozitivi, toată lumea să pună umărul, să cheme autorităţile locale din cele trei oraşe – Cluj, Iaşi şi Craiova şi împreună să găsească o soluţie să depăşească stadiul de adrese trimise de la unii la alţi", a declarat fostul ministru.

Comisarul european Corina Creţu a anunţat că 150 de milioane de euro, destinaţi construcţiei a trei spitale regionale în România, aşteaptă încă la Bruxelles, pentru care "nici măcar amplasamentele nu au fost definitivate".