Daniel Trandafirescu, fiul adjunctului IJP Prahova Ionel Trandafirescu şi al judecătoarei Zinica Trandafirescu, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, a fost arestat preventiv în 21 septembrie 2013 de judecătoarea Simona Cîrnaru de la Secţia a II-a Penală a Curţii de Apel Bucureşti într-un dosar de contrabandă cu ţigări. Potrivit rechizitoriului, acesta avea ca sarcini asigurarea protecţiei în judeţul Prahova, pentru gruparea condusă de interlopul moldovean Ion Gusan, zis Nicu Patron. Procurorii DIICOT acuza avocatul de aderare la un grup de criminalitate organizată, contrafacere şi punere în circulaţie de produse contrafăcute, înşelăciune cu privire la calitatea mărfurilor, instigare la tipărirea, deţinerea şi punerea în circulaţie de timbre utilizate în domeniul fiscal, cu regim special, falsificate, marcarea cu marcaje false a produselor accizabile supuse marcării, producere de produse accizabile ce intră sub incidenţa sistemului de antrepozitare fiscală în afara unui antrepozit fiscal autorizat, deţinerea în afară antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false, spălare de bani.
Potrivit încheierii pronunţată de magistratul care a dispus arestarea, procurorii DIICOT au stabilit că avocatul Trandafirescu făcea parte dintr-un “grup de criminalitate organizată transfrontaliera, constituit din cetăţeni romani, moldoveni şi ucraineni, în scopul obţinerii ilicite de importante beneficii financiare în urma punerii în funcţiune a unor fabrici clandestine de producere şi ambalare de ţigări contrafăcute, prin folosirea unor mărci înregistrate pe numele altor agenţi economici autorizaţi în acest sens şi aparţinând legitim acestora, precum şi a unor ambalaje de natură a crea confuzie cu cele folosite legitim de titularii mărcilor, ţigări ce urmau a fi puse în circulaţie prin diverse persoane pe piaţa internă, fără întocmirea de documente legale, prin sustragerea de la plata accizelor ce s-ar fi datorat bugetului de stat dacă activităţile respective s-ar fi realizat în cadrul unui antrepozit fiscal autorizat, cu respectarea legislaţiei fiscale şi comerciale”.
Potrivit actului de acuzare “ în cursul anului 2011, pe teritoriul României au fost operaţionalizate două fabrici clandestine de producere şi ambalare ţigarete contrafăcute, sub coordonarea inculpatului Gusan Ion”. Cele două fabrici clandestine au fost amplasate pe raza judeţelor Braşov şi Prahova. De această ultimă zona se ocupă, potrivit DIICOT, avocatul Daniel Trandafirescu. Mai exact, acesta avea ca sarcina asigurarea protecţiei membrilor grupării, în sensul de a afla orice demers al autorităţilor în vederea descoperirii fabricii. De asemenea, avocatul Trandafirescu se ocupa şi de întocmirea documentelor de care aveau nevoie alţi membri ai grupării.
“Din probele administrate în cauză, a mai rezultat faptul că pentru asigurarea „protecţiei” pe zona jud. Prahova, în sensul de a afla în timp util orice eventual demers al autorităţilor de poliţie său control referitor la posibila identificare a locaţiei fabricii clandestine, liderii grupului infracţional l-au atras în grupare pe inculpatul Trandafirescu Daniel – fost poliţist, actualmente avocat în cadrul Baroului Bucureşti.
Că roluri şi atribuţii în cadrul grupării infracţionale, inculpatul Trandafirescu Daniel s-a ocupat şi de întocmirea documentelor de chemare în România (invitaţii necesare obţinerii vizei de intrare în România) a mai multor cetăţeni moldoveni aflaţi pe paliere inferioare de execuţie în cadrul grupării, a căror prezenţă pe teritoriul României era necesară pentru activităţi punctuale dispuse de liderii acesteia, circumscrise activităţii infracţionale complexe derulate.
De asemenea, Trandafirescu Daniel se ocupa şi de transmiterea în Republica Moldova a invitaţiilor pentru muncitorii de la fabrica clandestină de ţigări, prin şoferii de autocare care fac curse regulate România – Moldova, conform indicaţiilor primite de la inculpatul Gori Valeriu. Întreaga documentaţie întocmită şi transmisă în Republica Moldova era preluată la destinaţie de către inculpatul LUCA VLADIMIR, care se ocupă în mod direct şi de obţinerea vizelor.
Trandafirescu Daniel avea ca sarcini şi asigurarea unui palier de protecţie/informare raportat la eventuale acţiuni ale autorităţilor cu atribuţii de control zonale .
Magistraţii au dispus arestarea preventivă a avocatului Trandafirescu arătând că : “În plus, în cazul inculpatului Trandafirescu Daniel, Curtea apreciază că formaţia sa profesională şi exigentele calităţii de avocat nu diminuează periculozitatea faptelor ori a persoanei sale. Dimpotrivă, cunoaşterea exactă a semnificaţiei conduitei sale ilicite a permis conştientizarea tuturor consecinţelor acţiunilor întreprinse, iar asumarea acestora, în pofida riscurilor la care inculpatul era expus, denotă un grad de pericol social suficient de însemnat pentru a dispune arestarea sa preventivă”.