Duminică, 22 septembrie, în faţa Colegiului „Mihai Viteazul” din Ploieşti, a fost dezvelit bustul Henric al IV-lea, rege al Franţei între anii 1589-1610. La eveniment a participat preşedintele Consiliului Judeţean, în calitate de organizator, ambasadorul Republicii Franceze la Bucureşti, Philippe Gustin, Rodica Paraschiv, subprefectul judeţului şi câţiva consilieri judeţeni. Manifestarea a durat doar 20 de minute şi s-a desfăşurat în cadru foarte restrâns.

Surprinzător, din partea Consiliului Local Ploieşti şi a Primăriei nu a participat nimeni. Surpriza se risipeşte ulterior, după ce reprezentanţi ai celor două instituţii au mărturisit că nici nu au primit invitaţie. Atât, primarul, viceprimarii cât şi consilierii ploieşteni nu au primit nicio invitaţie şi nici nu au ştiut despre dezvelirea bustului, deşi evenimentul s-a petrecut în mijlocul Ploieştiului. O scăpare ciudată a organizatorului, care ar fi trebuit să ştie că evenimentul i-ar fi privit în mod direct şi pe aceştia.

Scopul prezenţei acestui bust în centrul Ploieştiului este argumentat de către Consiliul Judeţean, prin faptul că regele Henric a fost contemporan cu domnitorul Mihai Viteazul care a domnit (1593-1601) şi că numeroase documente istorice consemnează, relaţiile diplomatice dintre cei doi monarhi.