Inspectorul şcolar adjunct al ISJ Prahova, Horia Toma, spune că transferurile elevilor de clasa a IX-a de la un liceu la altul în judeţ s-au făcut ”transparent, în şedinţă publică” şi susţine că metodologia privind transferurile are ”multe neclarităţi”.

Profesorul Horia Toma, fost inspector general şcolar,  a declarat, pentru MEDIAFAX că reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova nu au primit încă materialul de analiză încheiat în urma controlului privind transferurile elevilor de clasa a IX-a.

Toma a precizat că în judeţ procedura de transferuri a fost ”transparentă” şi s-a făcut în şedinţă publică, astfel încât să nu existe probleme cu privire la acest aspect.

”Din punctul nostru de vedere, am încercat să respectăm litera şi spiritul metodologiei, care are însă foarte multe neclarităţi. În acelaşi timp, am încercat să venim în ajutorul elevilor. Transferurile s-au făcut în şedinţă publică, în cadrul căreia am discutat cu fiecare părinte”, a spus adjunctul ISJ Prahova.

Horia Toma a afirmat că toate cererile de transfer ”au fost abordate, analizate şi rezolvate strict în ordinea descrescătoare a mediei de admitere, pentru a respecta metodologia”.

În Prahova, anul acesta au cerut transferul de la liceul la care au fost admişi la altă unitate de învăţământ 264 de elevi de clasa a IX-a, fiind rezolvate favorabil aproximativ 250 de cereri, a spus Horia Toma.

El a precizat că în anii anteriori numărul cererilor şi cel al transferurilor era de peste o sută, iar anul acesta s-a înregistrat un număr mare de cereri pentru că şi numărul absolvenţilor de gimnaziu este mai mare decât în anii trecuţi.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova, profesorul Petre Năchilă, a fost schimbat din funcţie, în urma controlului dispus de Ministerul Educaţiei, privind transferurile elevilor de clasa a IX-a. Atribuţiile inspectorului general au ost preluate de inspectorul Nicolae Angelescu.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, joi, că şefii inspectoratelor şcolare Bihor şi Prahova au fost demişi, după ce în cele două judeţe au fost găsite 332 de cazuri de transfer nejustificat în clasa a IX-a, iar MECS a sesizat şi organele de anchetă, pentru suspiciuni de abuz în serviciu.