Activitatea din primăriile şi consiliile judeţene din toată ţara va fi blocată joi, din cauza grevei generale, care începe la ora 08.00, funcţionarii din administraţia publică locală cerând majorarea salariilor cu 10 la sută şi acordarea tichetelor de masă sau a normei de hrană.

Acţiunea de protest începe la ora 8.00 şi se încheie la ora 16.00, funcţionarii urmând să meargă la serviciu, însă fără să lucreze, fiind eliberate doar certificate de deces.

Tot joi, aproximativ 600 de funcţionari publici vor participa, între orele 10.00 şi 12.00, la un miting în faţa Primăriei Capitalei.

Greva generală de joi este organizată de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), acţiunea de protest fiind sprijinită de Confederaţia "Cartel Alfa".

Potrivit secretarului general al FNSA, Bogdan Şchiop, acţiunea de protest este declanşată ca urmare a nepăsării şi dezinteresului manifestate de Guvern faţă de problemele generate de salarizarea deficitară a angajaţilor din administraţia publică locală, cea mai slab plătită categorie de salariaţi din sistemul bugetar.

"Au fost colectate aproape 18.000 de semnături din partea membrilor de sindicat care susţin declanşarea grevei. Activitatea în instituţiile publice va fi întreruptă aproape în totalitate, urmând să asigurăm în ziua grevei generale doar serviciile de decese şi de plată a amenzilor care trebuie achitate în 24 de ore", a spus Suciu.

Sindicaliştii din administraţia publică locală cer reglementarea şi liberalizarea acordării tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică, începând cu anul 2015, în limita bugetelor aprobate prin hotărâri de consiliu, în măsura în care aceste instituţii sunt finanţate parţial şi din venituri proprii.

De asemenea, sindicaliştii cer majorarea cu aproximativ 10 la sută a salariilor pentru angajaţii din administraţia publică locală sau aplicarea, din acest an, a Legii privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

În grevă generală vor fi aproximativ 30 la sută din totalul salariaţilor din administraţia publică locală, respectiv aproximativ 29.000 de persoane, cele care au făcut, în februarie, o grevă de avertisment, a declarat Petru Dandea, vicepreşedintele "Cartel Alfa", confederaţie sindicală la care este asociată Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie.

După greva generală de o zi, va fi organizat un miting la Bucureşti, în 27 mai, la care sunt aşteptate să participe 3.000 de persoane. De asemenea, va fi organizată o acţiune de strângere de semnături pentru a fi declanşată greva generală pe termen nelimitat în administraţia publică, în septembrie sau octombrie.

Şi Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţia Locală (FNSAL) a decis să declanşeze joi grevă de solidaritate cu toţi salariaţii din administraţia locală.

Potrivit preşedintelui FNSAL, Răzvan Bordeanu, greva se va desfăşura în toate instituţiile din administraţia locală din ţară, respectiv consilii judeţene, primării şi instituţii aflate sub autoritatea acestora.

Bordeanu a precizat că acţiunea de protest va fi sprijinită şi de Alianţa Naţională a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex, care a început deja strângerea de semnături pentru susţinerea de acţiuni de protest în întregul sistem bugetar.

Liderul sindical a precizat că în administraţia locală sunt cele mai mici venituri din economie, aceştia având o medie lunară a venitului de 1.080 de lei.

În timpul grevei generale din administraţia locală, preşedintele Klaus Iohannis va discuta, la Palatul Cotroceni, de la ora 11.00, cu liderii Blocului Naţional Sindical, Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa", Confederaţiei Sindicale Meridian, Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România - Frăţia şi Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România.

FNSA a declanşat, în luna ianuarie, conflictul colectiv de muncă, a înştiinţat Guvernul despre acest lucru, iar în luna februarie a organizat o grevă de avertisment, care a presupus întreruperea programului de lucru timp de o jumătate de oră în primării, consilii judeţene şi instituţii subordonate acestora.

Guvernul propune, într-o nouă lege a salarizării, un salariu minim brut de 1.200 lei şi unul maxim brut de 22.000 lei, repartizate pe cinci clase de salarizare, sindicatele acuzând însă Executivul de incompetenţă pentru faptul că introduce eronat unele profesii în categoria meseriilor necalificate.