Zeci de ploieşteni au luat cu asalt librăria Humanitas din Ploieşti pentru a asculta dezbaterea despre monarhie în România susţinută de către istoricul Lucian Boia şi scriitorul Gabriel Liiceanu. De fapt evenimentul a fost prilejuit de lansarea volumului „Suvernii României. Monarhia, o soluţie?“, de Lucian Boia.
Ploaia rece nu a reuşit să-i oprească pe iubitorii de carte şi pe pe simpatizanţii monarhici. Spaţiul mult prea mic al unui culoar îngust nu a reuşit să-i ţină deoparte pe ploieşteni de invitaţi.
Prelegerea a pornit de la o constatare statistică şi anume: creştere semnificativă în rândul românilor a respectului şi simpatiei pentru Casa Regală şi pentru ideea de monarhie constituţională ca formă de guvernământ în defavoarea unei banale republici, care permite eterne pasiuni pentru putere, menţinerea a doi poli de putere, (preşedinţia şi şeful guvernului) şi lipsa oricărui reper simbolic, moral în fruntea statului.
În lucrarea lui Boia se arată potrivit unor sondaje diferenţe majore de percepţie ale românilor în legătură cu acest subiect. Astfel, dacă în 1997 pocentul monarhiştilor era de 7%, în 2014 acesta a ajuns la peste 30%, din populaţie.
„Românii sunt dezamăgiţi de clasa politică a ţării şi de modul în care funcţionează – sau mai bine zis nu funcţionează – statul român... Şi atunci sunt aşteptaţi salvatorii. Monarhia figurează printre ei, chiar pe primul loc. Mulţi sunt monarhişti mai puţin din convingere, cât de conjuctură. Nu e prea limpede, ce fel de monarhie se doreşte. Un rege jucător, un arbitru, un «garant», un simbol“, scrie Boia.
Acesta a făcut o succintă prezentare a celor 81 de ani de monarhie în România şi a celor patru regi, insistând asupra valorii uriaşe a Regelui Carol I şi a imensului ghinion istoric a regelui Mihai I, care a domnit aproape 10 ani în două etape. Boia a explicat un simplu exerciţiu de imaginaţie şi a arătat că dacă Mihai ar fi domnit netulburat ar fi înregistrat în prezent 87 de ani de domnie, un adevărat record mondial.
Cartea este o analiză la rece a perioadei monarhice şi o alta senzorială privind percepţia şi simpatia publică, în actualitate, asupra ideii de Regalitate. Volumul poate fi cumpărat din librăria Humanitas la preţul de 25 de lei.