Proiectul celui mai mare laser din Lume, ce va fi construit la Măgurele, în România, a fost deblocat şi au început forajele pentru cele peste 1.000 de pompe geotermale, după ce Apele Române au acordat avizul, cu o întârziere de 11 luni, scrie Adevărul. Graficul lucrărilor va fi refăcut, potrivit directorului proiectului, însă va fi vorba cel mai probabil de o întârziere cu o lună, fără a periclita angajamentele luate în faţa Comisiei Europene.

După 11 luni de întârziere, care au generat automat decalarea calendarului, Apele Române au acordat avizul necesar pentru montarea celor peste 1.000 de pompe geotermale menite să asigure energia centrului de cercetare. Constructorul a început forările, a declarat Nicolae Zamfir, directorul proiectului de la Măgurele, de asemenea director general al Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“ (IFIN-HH). Zamfir a spus că avizul a venit în urmă cu două-trei săptămâni, însă susţine că nu a primit niciun fel de explicaţii privind întârzierea de 11 luni a celor de la Apele Române. Toate avizele ar fi fost luate încă din 2011, inclusiv de la Apele Române, însă acest nou aviz a fost cerut „peste noapte“, nicio altă instituţie impunând un regim similar. Evaluarea pagubelor „Acum suntem în discuţii pentru a vedea repercusiunile celor 11 luni de întârziere, însă nu cred că prima etapă va avea o întârziere mare, adică în loc să fie gata construcţia civilă în iunie 2015 ea va fi gata cel mai probabil în iulie-august 2015. Asta nu afectează relaţia cu CE, ne-am luat şi noi o marjă de siguranţă“, a declarat Zamfir. Noul grafic ar urma să fie stabilit în două săptămâni, însă directorul ELI-NP susţine că vor fi recuperate pe parcurs aceste întârzieri. Astfel, construcţia civilă va fi gata cel mai probabil în iulie-august 2015, faţă de iunie 2015, laserul şi sistemul gamma vor fi montate în toamna lui 2015, astfel încât primele experimente să poată fi demarate în 2018. Zamfir a explicat că în 2015 va începe etapa de aprobare a proiectelor de experimente propuse de cercetătorii ELI-NP, agreate de boardul internaţional în iunie 2015, urmând ca până în 2018 să fie achiziţionate toate componentele necesare demarării experimentelor, în 2018.

Practic, dezvoltatorul proiectului, Strabag SRL, a aşteptat un aviz de la „Apele Române“ pentru începerea forajelor necesare pentru 1.080 de pompe geotermale menite să asigure energia uriaşă de care are nevoie un astfel de centru de cercetare pentru a funcţiona. Fără obţinerea acestui aviz, ei nu puteau să termine prima etapă de construcţie a infrastructurii decât dacă ar fi găsit „o altă soluţie tehnică“, aşa cum a spus ministrul Cercetării, Mihnea Costoiu. Dacă proiectul va întârzia foarte mult, Comisia Europeană ar putea reacţiona, atrăgea atenţia şi atunci directorul proiectului, Nicolae Zamfir.

Centrul de cercetări în domeniul fizicii nucleare care va fi construit la Măgurele, este unul dintre cei trei piloni ai proiectului european ELI, care va deveni cea mai avansată structură pe plan mondial destinată studiilor legate de radiaţia fotonică cu caracteristici extreme. Celelalate două centre - ELI-Beamlines şi ELI-ALPS - vor fi construite la Praga (Cehia) şi, respectiv, Szeged (Ungaria).