Un proiect pentru transport public alternativ a fost prezentat joi în parcarea de lângă Palatul Culturii. Programul este experimental şi este finanţat de Comisia Europeană, municipiul Ploieşti fiind partener alături de mai multe institute de cercetare din Franţa, Italia, Elveţia şi Israel.
Sistemul CATS (City Alternative Transport System) a fost dezvoltat din 2010 şi are ca scop crearea şi experimentarea unui nou serviciu de transport public urban bazat pe o nouă generaţie de autovehicule, cu două utilizări diferite: pentru uz individual sau pentru transportul semi-colectiv. Acest nou serviciu de transport are scopul de a face legătura între transportul public şi vehiculele individuale private.
Prototipul prezentat se numeşte Cybus şi are la bază o maşinuţă de golf Yamaha care a fost complet modificată de INRIA (Institutul Francez pentru Cercetare Computerizată şi Automatizăre). Autovehiculul Cybus este echipat cu senzori (camere, lasere, GPS, etc) care reconstituie cu precizie mediul în care rulează şi îşi poate configura un traseu. Datorită acestui lucru, autovehiculul electric poate rula autonom , fără a necesita prezenţa unui conducător cu o viteză ce poate ajunge până la 35 km/h. De asemenea, vehiculul poate detecta din timp obstacolele ce-i pot apărea în cale, pietoni sau alte obiecte şi frânează.
Prezentarea s-a bucurat de succes în rândul copiilor care au venit să dea o tură cu Cybus prin parcarea disponibilă.
La prezentarea oficială, au participat Iulian Teodorescu, viceprimarul Ploieştiului, senatorul Augustin Mitu şi mai mulţi aleşi locali. Aceştia au dat o tură cu maşinuţa. Aleşii locali au recunoscut că mai este drum lung până asemenea autovehicule vor putea fi folosite pentru uz public în Ploieşti, viceprimarul Teodorescu avansând anul 2018, drept dată posibilă a implementării unui astfel de proiect.