Compania Prospecţiuni SA ne-a transmis pe adresa redacţiei un drept la replică la materialul „Scandalos! OMV Petrom şi Prospecţiuni SA încalcă dreptul la proprietate al prahovenilor”. Publicăm integral materialul furnizat de societatea comercială, dar în acelaşi timp precizăm că vom continua investigaţiile, asumându-ne responsabilitatea privind demersul jurnalistic, pe baza declaraţiilor persoanelor ale caror drepturi au fost încălcate. Aşa cum v-am obişnuit vom publica toate datele pe care le deţinem deoarece pentru noi, informarea cititorilor este pe primul plan.

Menţionăm că aşteptăm, dacă Prospecţiuni SA doreşte, câte un drept la replică pentru fiecare caz semnalat

                                                                                                                                                                     REDACŢIA

 

 

„Compania noastră apreciază activitatea dumneavostră jurnalistică şi faptul că sunteţi un lider de opinie preocupat de interesul public şi dreptul la informare. De aceea, în calitate de cititori, am sesizat că pe data de 3 iulie 2014 aţi publicat un articol sub titlul “Scandalos! OMV Petrom şi Prospecţiuni SA încalcă dreptul la proprietate al prahovenilor”.

Dorim să clarificăm mesajele scrise de dumneavoastră la fel cum facem în fiecare zi, în dialogul pe care îl avem cu jurnalişti de pe întregul teritoriu al României, care ne transmit întrebări şi ne solicită puncte de vedere pentru a relata despre subiectul prospectării resurselor naturale. Suntem o companie deschisă şi ne dorim informarea corectă a tuturor jurnaliştilor şi, implicit, a publicului din România. De aceea, ne exprimăm deschiderea către dialogul cu dumneavoastră şi vă îndemnăm să vă adresaţi biroului nostru de relaţii cu presa ori de câte ori sunteţi interesat să dezvoltaţi subiecte care au legătură şi cu activitatea noastră.

Referitor la articolul menţionat mai sus, vă punem la dispoziţie următoarele informaţii, pe care vă solicităm să le aduceţi la cunoştinţă cititorilor dumneavoastră, în virtutea dreptului la replică:

1)        Prospecţiuni SA operează în conformitate cu cerinţele legale impuse de statul român şi a fost autorizată de ANRM (Autoritatea Naţională pentru Resurse Minerale) în vederea furnizării serviciilor de achiziţii de date geofizice. Compania deţine toate permisele şi aprobările de la Ministerul Mediului, de la autorităţi guvernamentale şi de la furnizori de utilităţi şi infrastructură pentru a opera activitatea de prospectare. La rândul său, conform acestor avize, Prospecţiuni SA a notificat autorităţile locale cu privire la lucrările sale.

2)        Precizăm că reprezentanţii Prospecţiuni SA accesează terenurile private în conformitate cu reglementările legale. După stabilirea proprietăţilor din judeţ, care vor fi accesate în vederea desfăşurării măsurătorilor de suprafaţă, Prospecţiuni identifică şi contactează toţi proprietarii de terenuri şi arendaşii. Dacă sunt proprietari care nu au fost contactaţi încă, aceştia sunt rugaţi să apeleze la numărul echipei de permise si acces (0734 330 544), pentru a discuta cu un reprezentant al companiei. Până în prezent, nu ne-a fost semnalat niciun caz de comportamente neadecvate din partea angajaţilor, inclusiv în restul localităţilor cuprinse în proiect."