În şedinţa de azi a Consiliului Local Ploieşti se va dezbate proiectul de reducere a valorii forfetare a subvenţiei primită de la bugetul local de către TCE (firma de transport local a municipalităţii), de la valoarea de 65 de lei cât fusese stabilit anterior, la numai 38 de lei pentru un abonament gratuit emis de către transportator.

Transportul public gratuit oferit de municipalitatea ploieşteană crează costuri pentru firma de transport, iar acestea trebuie decontate. În acest scop, în bugetul Ploieştiului pentru anul 2014 au fost bugetaţi aproximativ 60 de milioane de lei pentru acoperirea acestor costuri, bani care vor ajunge la TCE.

Şocul cel mare a apărut în momentul în care s-a constatat că faţă de cele 40000 de abonamente gratuite estimate de municipalitate pentru persoanele cu venituri lunare sub 3000 lei, în realitate s-au emis peste 80000, ploieştenii dând năvală să îşi procure un astfel de abonament, indiferent că îl folosesc sau nu. La aceste valori se adăugă şi nu mai puţin de 52000 abonamente emise pentru pensionari.

La un asemenea volum de abonamente, valoarea totală a sumelor care ar urma să fie virate în conturile TCE ar fi mult mai mare decât prognoza şi, în mod practic, nu şi-ar regăsi acoperire în serviciile oferite de această firmă. Tocmai de aceea, consilierii ploieşteni vor dezbate azi reducerea valorii subvenţiei unitare pentru abonamentele sociale de transport, valoarea reieşită din fundamentarea costurilor fiind de numai 38 de lei, faţă de 65 de lei cât se stabilise anterior.