Opt din zece persoane îşi ţin telefoanele aproape atunci când dorm şi jumătate dintre utilizatori folosesc mobilul pe post de ceas deşteptător, potrivit unui sondaj realizat de Ofcom.

Potrivit cercetătorilor, faptul că ţinem lângă noi telefoanele atunci când dormim, ne face să fim “hipervigilenti”, aşa ca somnul nostru va fi mai agitat şi nu vom reuşi să ne odihnim în adevăratul sens al cuvântului. Mai mult, folosirea mobilului în apropierea orei de culcare ar putea declanşa insomnii sau alte probleme asemănătoare.

Doctorul Guy Meadows, specialist în insomnii la The Sleep School, în Londra, spune că mai mulţi oameni ar dormi mai bine dacă şi-ar ţine dispozitivele mobile şi orice alte device-uri electronice în afara dormitorului. Mai mult, există şi voci care susţin că atunci că dormim efectiv cu mobilul în pat, ori foarte aproape de el, riscăm să avem ameţeli şi dureri de cap.

Principala problemă cu ţinutul celularelor în dormitor este lumina care vine de la ecranele acestora. Cu atât mai mult, dacă este vorba de smartphone-uri, al căror display este mai luminos.

Doctorul Charles Czeisler, specialist în medicina somnului la Universitatea Harvard, susţine că asta ne influenţează ritmul natural al corpului, pe care “îl păcăleşte” să creadă că de fapt e zi, şi nu ora de culcare. Lumina stimulează celulele din reţină, zona din spatele ochiului care transmite mesaje către creier. Celulele sensibile la lumina sunt cele care “informează” corpul despre ce parte a zilei este.

“Acestea controlează eliberarea hormonului de melatonină, ceea ce te face să te simţi somnoros, şi cortizolul, hormonul responsabil de trezire”, explica medicul.

Orice lumină artificială inhiba eliberarea melatoninei, dar lumina de la mobile are un efect cu atât mai mare, cu cât nu este albă, ci formată dintr-un spectru mai mare de culori, în special albastru, care are un efect de stimulativ mai mare.