Cel mai mare retailer online din lume testează un nou sistem de plată contactless în locaţiile sale din Statele Unite. Sistemul are la bază un scanner capabil să citească modul în care sunt dispuse venele sub piele şi nu amprentele clientului.

 

Potrivit informaţiilor BBC, pentru a plăti, clientul trebuie să doar să asocieze cardul bancar cu palma, lucru care poate fi făcut la terminalele instalate în magazine. Scannerul înregistrează „harta” vaselor de sânge din palmă şi o memorează ca atare. Ulterior, pentru a plăti cumpărăturile, clientul trebuie doar să îşi treacă palma pe deasupra scannerului.

 

Amazon susţine că nu colectează datele personale ale clientului, ci le criptează în cloud, dar nu a oferit mai multe detalii despre modul tehnic în care se poate face asocierea între card şi palmă. „Este vorba despre algoritmi de calcul personalizaţi”, transmite gigantul online.

 

În prezent, noul sistem de plată contactless este testat în două locaţii din Seattle, Washiongton, dar Amazon susţine că poartă negocieri şi cu alte lanţuri de magazine pentru a le vinde tehnologia. Sistemul dezvoltat de gigantul online poate fi extins şi în afara retailului, fiind folosit ca metodă de acces în anumite locaţii publice.

 

„Această metodă de recunoaştere a palmei este bazată pe scanarea modului în care sunt dispuse venele sub piele. Modelul diferă atât de la om la om, dar şi de la un deget la altul. Modelul de dispunere al vaselor de sânge nu se schimbă de-a lungul vieţii ceea ce face din acest sistem unul mai eficient decât recunoaşterea facilă”, susţine Dr. Basel Halak, de la Universitatea din Southampton.

 

Potrivit acestuia, sistemul este la fel de sigur ca scanarea amprentelor, însă durează mult mai puţin şi este mai sigur în condiţiile actuale din moment ce nu presupune atingerea unor suprafeţe.

 

Încercarea Amazon de a normaliza plăţile biometrice este dur criticată în SUA. Reprezentanţii Big Brother Watch susţin că tehnologiile gigantului online sunt tot mai invazive şi riscă să construiască o lume în care oamenii sunt mai uşor de urmărit.

 

Sursa : https://revistaprogresiv.ro