Escrocheria prin apeluri de la numere necunoscute a revenit în forţă în România. Aceste apeluri de la numere necunoscute din alte ţări sunt mincinoase. Iată cum te protejezi.
Google te ajută încă din 2016 să afli dacă apelul provine dintr-o ţară ciudată. Din 2016, Android identifică destul de precis de unde vine apelul. Tipul acesta de escrocherie a fost explicat de Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) în septembrie 2018.
De ce eşti sunat de pe numere necunoscute din alte ţări?
Ceea ce se întâmplă cu aceste apeluri e că se bazează pe naivitatea celor care răspund la telefon. E o tentativă de înşelătorie în special prin intermediul apelurilor pierdute.
Astfel că, mare atenţie la apelurile primite primite pe telefon, de la numere de telefon din exteriorul României.
În limbajul special, tehnica asta se numeşte vishing. Este o metodă de phishing prin intermediul apelurilor telefonice (numele, lesne de înţeles, provine de la voice şi phishing, adică vishing). Tehnicile utilizate sunt inspirate din tehnici de inginerie socială (social engineering).
Cum ţi se pot lua bani dacă răspunzi la numere necunoscute din alte ţări
Primul pas e să răspunzi. Dacă ai răspuns, mai departe cel care a sunat încearcă să te convingă de ceva, să dai bani sau să suni la alte numere cu suprataxă.
Să nu te mire că în momentul în care vei răspunde unui asemenea apel, interlocutorul te va saluta folosind numele tău.
Odată ce apelul a fost iniţiat, se poate recurge la o redirecţionare către un număr cu suprataxă. Da, vocea poate fi chiar în română.
Totodată, escrocii se bazează că nu răspunzi la timp, apoi suni înapoi. Când suni, eşti redirecţionat către un număr cu suprataxă.
Ca să nu pici în capcană, sunt câţiva paşi simpli pe care să-i urmezi.
Cel mai simplu şi sănătos lucru e să ignori.
În cele mai multe cazuri, telefonul va identifica automat ţara din care este efectuat apelul, afli informaţia şi ştii că n-ai de ce să răspunzi. Şi, neapărat: nu suna înapoi pe numere necunoscute, mai ales străine.
Totodată, evită oferirea de informaţii personale sau bancare şi mai ales efectuarea unor acţiuni la cerere, care îţi pot pune în pericol securitatea informaţiilor (accesarea unor link-uri, reconfigurarea accesului la resurse, transmiterea de mesaje etc.).
În cazul în care ai suspiciuni legate de convorbirea abia încheiată, ar fi bine să notezi tot ce îţi aminteşti de pe urma ei: data şi durata apelului, numărul de telefon de pe care ai primit apelul, orice date furnizate de atacator şi mai ales, ce acţiuni ai făcut, la cererea interlocutorului.