Lista celor mai mari grupuri de Facebook din ţară se deschide cu România, cu peste un milion de membrii. Unul dintre administratori este pagina US24. Site-ul de ştiri pare, la prima vedere, unul care doreşte să crească în online, însă la o privire mai atentă, observăm că preluările de pe Sputnik.md – despre care Mediastandard.ro a scris mai multe materiale– curg. Aproape tot site-ul este, de fapt, un alt nume pentru platforma finanţată de Kremlin.

Pagina US24 de pe paltforma de socializare pare destul de populară – 85 şi ceva de mii de persoane o apreciează, în timp ce 87 de mii sunt abonaţi. Cu toate astea, puţine postări strâng mai mult de două likeuri, iar comentariile sunt şi mai rare.

Revenind la grupul ce este menit să îi reprezinte pe ”toţi cetăţenii români din orice colţ al lumii”, aşa cum tocmai descrierea o spune, acesta are o conducere bine stabilită: manager, administratori (printre care se numără şi un jurnalist al Digi24) şi un moderator (Radu Dobriţoiu, jurnalist la Radio România Actualităţi şi blogger). Parteneri juridici sunt Tudorel Toader, trecut ca şi judecător la Consiliul Superior al Magistraturii, însă în prezent este ministru al Justiţiei; Cristi Dănileţ, judecător CCR, şi avocatul Gheorghe Dinu. Grupul mai are şi parteneri media, printre care jurnalista de la Digi24 aflată în ”consiliul de conducere”, Dana Vlad, Claudiu Pândaru de la Digi24 şi Republica.ro şi fostul om de presă Robert Turcescu, actual parlamentar.

Conţinutul pe care membrii îl distribuie este relativ vast, regăsind şi bancuri sau postări despre persoane ce necesită ajutor, însă majoritatea sunt în strânsă legătură cu mişcările politice din România. Am crede că, aşa cum şi denumirea şi descrierea o spun, categoria în care acest grup s-ar încadra este ceva mai generalistă, când de fapt cele mai multe postări recente sunt despre PSD, campania USR ”Fără penali” sau protestul din august.

”România” a apărut pe Facebook pe 23 august 2011, la iniţiativa lui Liviu Beşleagă, vicepreşedinte al Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României. Pressone.ro lega numele ONG-ul şi implicit pe al lui Beşleagă, de numirea lui Valentin Popa în funcţia de ministru al Educaţiei. CNMR i-a acordat rectorului Universităţii din Suceava susţinerea necondiţionată, ”întrucât acesta trecea printr-o perioadă dificilă”. Mai multe în presă nu sunt despre Beşleagă – rolul său în organizaţia non-guvernamentală este unul activ, însă preşedintele organizaţiei non-guvernamentale, Alexandru Cumpănaşu, a tot fost promovat de Sputnik.md în repetate rânduri şi, aşa cum jurnaliştii Pressone.ro scriu în articolul menţionat mai sus, a avut legături cu persoane aflate în funcţii importante din Ministerul de Interne.