O militantă pentru cauza animalelor, care a postat un mesaj injurios la adresa unui măcelar ucis în atentatele de vinerea trecută din sud-vestul Franţei, a fost condamnată joi la şapte luni de închisoare cu suspendare pentru "apologia terorismului", au informat surse judiciare citate de AFP. Procuroarea din Saint-Gaudens, în apropiere de Toulouse (sud-vest), Cécile Deprade, a declarat pentru AFP că a cerut o pedeapsă de "şase până la opt luni de închisoare cu suspendare", cu prilejul audierii din faţa tribunalului corecţional în cadrul unei proceduri de urgenţă, conform Agerpres.

"Păi ce, vă şochează că un asasin este ucis de un terorist? Eu nu, am zero compasiune pentru el, există totuşi o dreptate", a postat militanta vegană pe Facebook, la trei zile după moartea, în localitatea Trebes, a măcelarului din supermarketul Super U, Christian Medves, una dintre cele patru victime ale jihadistului Radouane Lakdim. Mesajul a fost apoi şters. În rechizitoriul său, magistrata a explicat că este dreptul pârâtei să aibă o filosofie de viaţă specială, dar a precizat că ea nu poate să uite că trăieşte într-un stat de drept cu reguli care li se aplică tuturor.

Cécile Deprade a insistat asupra noţiunii de apologie a terorismului, bazându-se pe circulara fostului ministru francez al justiţiei Christiane Taubira din ianuarie 2015, din care a citit în instanţă. În această circulară, Christiane Taubira defineşte "apologia" printr-un "comentariu al unor acte de terorism care reflectă o judecată morală favorabilă", a explicat procuroarea. Textul militantei vegane "este exact aşa", a subliniat ea.

Mesajul a atras reacţii virulente în contextul în care vineri vor loc funeraliile celor patru victime ale atentatelor, care vor avea loc în localităţile Trebes şi Carcassonne. Măcelarul şef de la Super U, de 50 de ani, căsătorit şi tată a două fete, a fost primul care a fost asasinat în supermarket când jihadistul care susţinea că este afiliat grupării Stat Islamic (SI) a pătruns în magazin pe 23 martie.