În timp ce România trăieşte încă în era copiilor legalizate, cetăţenii polonezi vor putea folosi versiuni electronice ale cărţilor de identitate direct de pe telefon.

Potrivit Annei Strezynska, care conduce Ministerul Digital polonez, cărţile de identitate vor putea fi ţinute pe telefon începând cu anul viitor.

”Sper că polonezii, care sunt recunoscuţi în Europa pentru deschiderea lor la noile tehnologicii, vor folosi cu încredere acest sistem”, a spus Strezynska, citată de agenţia poloneză PAP.

Tehnologia este testată deja în mai multe oraşe din Polonia, care nu este singura ţară din Uniunea Europeană care doreşte să implementeze acest sistem, versiuni similare fiind deja în uz în Austria şi Estonia.

Ministrul polonez a anunţat că guvernul pregăteşte modificările legislative necesare, astfel încât cetăţenii ţării să îşi poată folosi telefoanele mobile pentru a se identifica în faţa poliţiştilor sau a altor funcţionari publici.

Sistemul va fi implementat treptat, primii care urmează să aibă acces la el fiind tinerii. Polonezii nu vor să se oprească la cărţile de identitate. În anii viitori, se vor realiza versiuni digitale pentru permise de conducere, taloane de înregistrare sau carnete de student.

Polonia are peste 38 de milioane de locuitori, iar aceştia îşi vor ţine documentele în cloud, iar accesul la ele se va face cu ajutorul unui cod pe care îl vor primi via SMS, la fel ca în cazul tranzacţiilor bancare.