Utiliatorii de Facebook Messenger sunt ameninţaţi de un virus de tip malware care se răspândeşte cu ajutorul aplicaţiei de chat. 

CERT-RO avertizează utilizatorii aplicaţiei de mesagerie Facebook Messenger că sunt vizaţi de o campanie de răspândire de malware prin intermediul unor mesaje care îi îndeamnă pe aceştia să acceseze un link (URL) către un aşa zis video al unui prieten, expunându-se, astfel, mai multor riscuri.

Victimele vor fi expuse unor riscuri, precum divulgarea istoricului de navigare (browsing history) către atacatori, interceptarea de credenţiale pentru diferite platforme web, instalarea altor forme de malware fără cunoştinţa acestora şi includerea în lanţul de distribuire a mesajelor maliţioase către prieteni, informează Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

Mesajele prin intermediul cărora se răspândesc diferite forme de malware au următoarele caracteristici: sunt trimise de către un prieten din reţeaua Facebook (acesta fiind la rândul său compromis) şi conţin numele celui care primeşte mesajul urmat de cuvântul „Video” şi un URL de forma http://bit.ly/[şir_de_caractere].

Accesarea link-ului respectiv duce către o pagină, care pare a fi un film ce poate fi rulat de către utilizator, găzduită într-una din platformele Google Drive sau Google Docs, având astfel un URL de forma https://drive.google.com/file/d/[şir_de caractere]/preview sau https://docs.google.com/file/d/[şir_de_caractere]/edit. Folosirea platformei Google pentru găzduirea acestor pagini are menirea de a spori încrederea utilizatorilor în conţinut astfel încât să încerce să ruleze aşa zisul filmuleţ.

Un alt element care sporeşte curiozitatea utilizatorilor este acela că pagina filmului afişează o imagine de tip preview preluată de pe pagina de Facebook a celui care a primit mesajul, precizează CERT-RO.