Alba Iulia ar putea deveni primul oraş inteligent din România prin implementarea unor tehnologii care să îi aducă beneficii directe şi indirecte de 532 mil. euro, potrivit unui studiu realizat de Siemens la nivelul a cinci oraşe din lume.

Cercetarea, care a cuprins şi oraşele Aberdeen, Londra, Bruxelles şi cartierul turcesc Kartal, a analizat trei domenii prioritare: conectivitate, transporturi şi energie şi a trasat direcţiile de investiţii pe care autorităţile locale ar trebui să le urmeze pentru a deveni un oraş inteligent. Pentru a implementa tehnologiile inteligente identificate în cele trei domenii, Alba Iulia ar trebui să investească 227 mil. euro, iar valoarea beneficiilor, inclusiv a celor indirecte, s-ar ridica la 532 mil. euro, cumulat pe o perioadă de 35 de ani.

„Suntem tot mai aproape de a intra la nivelul următor, în liga oraşelor istorice smart-tehnologizate, cu toate că termenii pot părea contradictorii. Acest studiu e despre cifre exacte, despre ceea ce se poate şi se va face pentru a le fi mai bine tuturor celor care trăiesc în Alba Iulia sau ne vizitează oraşul“, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

Printre tehnologiile inteligente care ar putea fi implementate în oraşul transilvănean se numără o platformă turistică integrată, WiFi gratuit extins, serviciu de închiriere biciclete electrice, transmiţători de geolocaţie şi realitate augmentată şi posibilitatea obţinerii de bilete online pentru transportul în comun.

Cea mai rapidă amortizare este preconizată pentru extinderea acoperirii cu WiFi gratuit şi închirierea de biciclete electrice. O tendinţă în marile oraşe europene, bicicletele electrice sunt foarte utilizate de turişti, crescând gradul de mobilitate. Acestea pot fi dotate cu  ecrane tactile ce oferă informaţii despre obiective turistice, restaurante sau chiar hărţi ale oraşelor. O astfel de soluţie există în Copenhaga.

În plus, printr-un sistem de senzori care ar înregistra locurile de parcare disponibile şi apoi ar distribui informaţia utilizatorilor pe sistemele GPS sau direct pe telefoane printr-o aplicaţie, s-ar reduce ambuteiajele, iar şoferii ar economisi, anual, 44.000 de ore petrecute în trafic, adică echivalentul a 860.000 euro.