Mulţi dintre noi folosim internetul în fiecare zi, intrăm pe zeci de site-uri, downloadăm filme, muzică sau diferite documente, răspundem la mail-uri şi socializăm pe Facebook şi pe alte reţele, însă nu se întâmplă decât extrem de rar să ne gândim şi la pericolele la care ne expunem. Iar riscurile sunt foarte diverse: putem să pierdem nu doar bani şi timp, ci şi cele mai personale lucruri, la care ţinem extraordinar de mult.

De exemplu, v-aţi gândit vreodată că din cauza unui atac al unui hacker puteţi să vă pierdeţi toate fotografiile cu familia sau cu prietenii pe care le aveţi în calculator? Există un tip de atac cibernetic ce vizează exact acest lucru: computerul utilizatorului este infectat şi blocat, iar cheia de decriptare a datelor îi va fi oferită de atacator numai după ce a plătit o sumă de bani. Deoarece cei mai mulţi oameni ar fi îngroziţi de ideea de a-şi pierde toate pozele cu cei dragi, şantajul funcţionează, iar utilizatorii sunt dispuşi să plătească sume mari de bani pentru a le salva.

Valoarea medie plătită de internauţi pentru a-şi recupera pozele este de 500 de dolari, a explicat Bogdan Tudor, CEO StarTech Team, în cadrul unei conferinţe dedicate securităţii pe internet: „Atacatorii nu-şi mai propun să facă rău, să defecteze un echipament. Atacatorii au învăţat că pot face bani de pe urma utilizatorilor. Pozele noastre de familie nu sunt valoroase pentru un atacator din SUA, sunt foarte valoroase pentru noi. Când nu le mai putem accesa, am plăti oricât să le primim înapoi. 500 de dolari e valoarea medie plătită”.

Tocmai pentru a-i ajuta pe utilizatorii de internet din România să se protejeze în faţa unor atacuri cibernetice, StarTech Team a lansat site-ul sigurantapenet.ro, prima platformă de educare a utilizatorilor de internet din România.

Pe site utilizatorii vor afla cum să se protejeze când navighează pe internet, cum acţionează hackerii sau care sunt vulnerabilităţile la care se expun copiii pe internet.

„Platforma poate deveni un instrument util şi pentru segmentul de business; companiile vor fi mai puţin vulnerabile la atacurile infractorilor cibernetici dacă angajaţii lor vor parcurge toate aceste module. Scade astfel factorul de risc asupra securităţii IT generat de angajaţi. Este o investiţie de doar 30 de minute, cât durează parcurgerea modulelor şi susţinerea testelor”, a explicat Tudor.

Platforma cuprinde 6 module de certificare. Fiecare modul are în componenţa sa un material video şi un suport de curs, şi este urmat de un quiz cu 5 întrebări care le permite utilizatorilor să îşi testeze cunoştinţele dobândite şi să avanseze la modulul următor. Un modul video durează între 45 de secunde şi 4.30 minute.

“Nivelul acestor cursuri online este foarte accesibil. Platforma va fi într-o dezvoltare continuă şi le vom trimite update-uri despre ce se întâmplă rău în lumea online”, arată Bogdan Tudor.

După parcurgerea celor 6 module, utilizatorii vor primi certificarea StarSafe şi o licenţă Kaspersky Internet Security (12 luni valabilitate inclusă) cu opţiunea Safe Kids (pachetul pentru copii conţine informaţii despre aplicaţii dăunătoare şi despre site-uri cu conţinut periculos: pornografie, droguri, arme). 

În prezent, atacatorii au devenit din ce în ce mai rafinaţi şi îşi păcălesc victimele trimiţându-le tot felul de e-mail-uri şi de mesaje: că un primit un pachet, că trebuie să plătească penalizări, că trebuie să trimită bani sau să introducă diverse parole pentru a nu li se bloca diferite conturi. Uneori, atacurile sunt ascunse chiar şi în mesajele de felicitare de Crăciun.

Prin urmare, singura soluţie este ca internauţii să fie informaţi şi să ştie cum să se ferească de aceste capcane puse de hackeri în mediul online.

Iar în aceste capcane se întâmplă să cadă şi companii mari deoarece angajaţii nu sunt informaţi în privinţa pericolelor.

La nivel mondial, pagubele produse de aceşti hackeri sunt mult mai mari. În total, anul trecut au fost plătite către atacatorii cibernetici 800 de milioane de dolari. „E o industrie deja”, continuă reprezentantul StarTech Team.